Vimperská Parkbouda vnesla život do městského parku, vznikla nečekaně v době pandemie

19. červenec 2021 14:00

Koncerty, divadla nebo besedy a přednášky. Docela malá plechová bouda, takzvaná Parkbouda, vnesla do vimperského městského parku život. Stojí tam už druhé léto a vznikla nečekaně – díky koronavirové pandemii.

Například na besedu s šéfredaktorem Respektu Erikem Taberym dorazilo do městského parku asi šedesát lidí. Byl mezi nimi Jakub Čech. „Jsem tu hlavně kvůli panu Taberymu, protože jsem pravidelným odběratelem Respektu, tak jsem si ho přišel poslechnout,“ vysvětlil.

Na akci Parkboudy přišel vimperský rodák poprvé, ale určitě ne naposledy. „Mám už naplánováno, na co půjdu, a budu sem chodit pravidelně přes celé léto,“ dodal.

Parkbouda začala fungovat loni, důvodem byla koronavirová pandemie. „Vznikla jako takový projekt místo majálesu. Hledali jsme nějakou alternativu, říkali jsme si, že léto bude poměrně smutné, co se kultury týká, tak jsme vytvořili tuhle boudu. Letos jsme si řekli, že ještě budeme pokračovat, i když je to poměrně pracné,“ řekl Šimon Blaschko z vimperského spolku Mission, který je hlavním pořadatelem akcí.

Čtěte také

Zda a jakým způsobem bude Parkboda fungovat do budoucna, ale podle něj zatím není jasné. „Stejně jako loni si uvědomujeme, kolik práce s tím je, a v podstatě jsme na celé léto připoutaní do parku, což s sebou nese spoustu pozitivních věcí, ale i negativních. Hledáme variantu, jak projekt upravit, třeba ho udělat i celoroční, ale to je zatím hudba budoucnosti. Teď je před námi nějakých šest týdnů provozu a věříme, že to v parku bude žít,“ dodal.

Ještě do konce letní sezóny se návštěvníci městského parku ve Vimperku mohou u Parkboudy těšit například na besedu se spisovatelem Jaroslavem Rudišem, koncert kapely Povodí Ohře nebo závěrečnou akci spojenou se Šumavským Food Festivalem.

Spustit audio

Související