Většina jihočeských lesů se nestačí obnovit kvůli přemnožené zvěři

14. duben 2019 07:47

Malé stromky v některých lesích nemají šanci vyrůst. Přemnožená srnčí a jelení zvěř je zničí většinou už v prvních letech života. Problém se prohlubuje nejenom v Jihočeském kraji, zvěř nemá přirozené nepřátele a myslivci její stavy nestačí regulovat.

„Podívejte se třeba na tenhle smrček, jasné známky loňského vytloukání, letošního vytloukání,“ ukazuje jeden ze stromků poničených od zvěře v lese nedaleko Litoradlic u Hluboké nad Vltavou lesní správce Tomáš Foit.

„Zvěř jako přírodní biologický druh samozřejmě do lesa patří, ale v počtech, které se blíží přirozenému stavu. V současné době jsme ve stavu, kdy de facto žádná z dřevin není schopná bez ochrany odrůst, což je zásadní ekologický i ekonomický problém lesnictví,“ dodává.

Vlastník lesa neužívá často honitbu, o tu se stará nájemce. Ve většině případů nestačí regulovat počty lesní zvěře. „Uživatelům honitby jde zejména o chovnou hodnotu zvěře, nám jako lesníkům jde zejména o to, aby les byl pestrý a stabilní,“ říká zástupce lesního správce Jiří Pavlík.

Za to, že přemnožená zvěř zničí lesní porost, dostanou uživatelé honiteb náhrady škody. Jsou ale zanedbatelné. „Pěstební činnost a ochrana lesa proti zvěři stojí řádově každý rok několik desítek milionů korun, náhrad škod je v desítkách tisíc,“ připomíná Jiří Pavlík.

Podle Tomáše Foita by řešením bylo radikální navýšení odlovů, prodloužení doby lovu a případně povolení některých zakázaných způsobů.  To může ale změnit jen úprava zákona o myslivosti.

Spustit audio

Související