Větroň z první republiky i tepláky kosmonauta Remka vystavují na letišti

11. červen 2017

Letiště v Plané u Českých Budějovic slaví 80 let. V minulosti sloužilo pro pravidelné lety do Prahy a Liberce, během vojenské éry na něm cvičili i izraelští piloti. V posledních dvanácti letech do jeho modernizace investuje Jihočeský kraj.

Výstavu k 80. výročí letiště připravilo Muzeum letectví v Deštné a Jihočeské muzeum. Při něm funguje Klub přátel letectví, jehož členové se o historii českobudějovického letiště zajímají. Pro výstavu poskytli fotografie, dokumenty i modely letadel.

„Je tu větroň, který se využíval pro výcvik za první republiky, a celá řada dalších artefaktů, včetně součástí stíhaček Messerschmitt Me 262 Schwalbe, což jsou vlastně první proudové letouny, které byly nasazeny už za druhé světové války a létaly i tady z Plané,“ říká ředitel Jihočeského muzea František Štangl.

V expozici nechybí historické fotografie a lidé se dozvědí mnoho zajímavostí. „Pro mě byla nová informace, že na ustanovení letiště se podílel a inicioval jej generál Čeček, významný legionářský velitel,“ doplňuje František Štangl.

Výstava má návštěvníkům přiblížit nejen historii, ale i současnost, která se začala psát v roce 2006. „Lidé, kteří jedou po silnici, vidí mnohdy neutěšený stav a nevidí, co je za tím, že se tady za dvanáct let udělalo mnoho práce. Je postaveno, opraveno, v současné době je uzavřen tendr a Jihočeský kraj zahájí dostavbu letiště. Čeká nás výstavba terminálu, doplnění navigačních věcí a technologií řídicí věže. Potom můžeme otevřít letiště jako veřejné mezinárodní,“ upozorňuje ředitel českobudějovického letiště Ladislav Ondřich.

Výstava v úlu letiště bude k vidění po celý červen po předchozí domluvě. Nabídka je určená hlavně školám a organizovaným zájezdům. „Vezmeme je tam, kam se normální návštěvník nedostane, tedy do zákulisí letiště, na řídicí věž a biologickou ochranu letiště mezi dravce, k hasičům a tak dále. Naším záměrem je představit největší investiční projekt Jihočeského kraje,“ dodává mluvčí letiště Martina Vodičková.

Tepláková souprava kosmonauta Vladimíra Remka

Bez objednání bude možné výstavu k 80. výročí i zázemí letiště navštívit během Dne otevřených dveří 24. června.

autor: hoch
Spustit audio