Kokršpaněly často trápí močové kameny, postupně se obalují a zvětšují

30. březen 2023

„Vykastrovaná fenka kokršpaněla po močení zůstává v podřepu a nechce jít.“ Tak popsala problém svého psa chovatelka ve veterinární poradně pořadu Máme rádi zvířata. Podle lékařky Lucie Míkové může jít o zánět močových cest.

Veterinářka v takovém případě doporučuje vyšetření moče nebo sonografické vyšetření. To by ukázalo i případný zdravotní problém v břiše.

Kokršpanělové často mají močové kameny. „Vyndávali jsme jednou z kokra močový kámen velikosti slepičího vejce a další menší,“ vzpomíná na neobvyklou příhodu z veterinární ordinace Lucie Míková.

„Vždy se nejdřív vytvoří základ, který se postupně obaluje a kámen se zvětšuje. U psů se vyskytují spíš menší kamínky, protože mají dlouhou močovou trubici a kameny se v ní snáz zaseknou,“ dodává veterinářka.

Feny mají naopak krátkou močovou trubici, proto drobnější kameny vymočí. Pokud ale zůstanou v močovém měchýři, mohou dorůst až jeho velikosti. Příznakem je neustálé močení po kapkách.

Poslechněte si celou veterinární poradnu pořadu Máme rádi zvířata. Dozvíte se, jak se pozná březost u fen a kdy se můžou poprvé připustit, jaké onemocnění signalizuje krev v moči kastrovaného kocoura nebo zavodnění slepice.

autor: Jitka Cibulová Vokatá | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související