Zápach z kočičí tlamy může být projevem specifického onemocnění. Pak je nutné vytrhat všechny zuby

Zápach z úst u koček může být příznakem onemocnění. Když se k tomu přidá ještě slinění a nepřijímání potravy, je z toho diagnóza. Za zápachem z kočičí tlamy být hodně příčin, například zánět dásní, zubní kámen nebo onemocnění ledvin.

Zápach může být způsoben i specifickým autoimunitním onemocněním. „Když se tělo rozhodne, že sklovina k němu nepatří, a označí ji za vetřelce. Začne vyrábět protilátky a snaží se ji vytlačit z těla ven, pak vzniká zánět,“ popisuje zdravotní problém veterinářka Lucie Míková.

Kočkám nejenom zapáchá z úst, ale tečou jim i zapáchající sliny a mají zarudlé dásně. Většinou nepomůže jen vyčistit zuby, ale musí se vytrhat. „Je to poměrně složitá práce. Každý zub má jiný kořen. Musí se rozříznout dáseň a pak se postupně všechny zuby vyndají. Pokud by tam nějaká část zůstala, hrozí, že se protilátky budou tvořit dál,“ dodává veterinářka.

Když kočka přijde o všechny zuby, nezpůsobí jí to žádné problémy s přijímáním potravy. Má totiž velmi tvrdou čelist, kterou granule a maso rozmělní.

Poslechněte si veterinární poradnu Máme rádi zvířata a uslyšíte také o labradorovi, který miluje švestky a třešně, nebo o problému plného volete u drůbeže.

autor: Jitka Cibulová Vokatá | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.