Veselí nad Lužnicí se připravuje na evakuaci. Vodu z řeky Lužnice pomáhá zadržet rybník Rožmberk

16. září 2024 08:40

Na evakuaci musí být připraveni obyvatelé části Veselí nad Lužnicí na Táborsku. V noci se sice zpomalil vzestup hladin řek Lužnice a Nežárka, na jejichž soutoku město leží, takže lidé získali víc času na zabezpečení majetku a přípravu, stále ale hrozí, že se voda vylije z koryta.

Ve Veselí nad Lužnicí se očekává až padesátiletá povodeň. Právě na tuto úroveň jsou dimenzovány protipovodňové stěny. Lužnice má kulminovat v pondělí kolem 17. hodiny. Podle hejtmana Jihočeského kraje Martina Kuby z ODS tentokrát zřejmě bude hrát roli každý centimetr.

Nežárka už má v horním toku kulminaci za sebou. V Lásenici na Jindřichohradecku je aktuálně na druhém povodňovém stupni a během pondělí by měla ještě klesnout.

Voda ale stále mírně stoupá na Lužnici. Pomáhají opatření rybářů, kteří v rybniční soustavě na Třeboňsku vytvořili poměrně velkou kapacitu na zadržení vody. Největší český rybník Rožmberk teď na Lužnici funguje jako přehrada s retencí až deset milionů kubíků vody. Tato rezerva může významně zdržet povodňovou vlnu, která by jinak šla rovnou na města a obce.

Na jihu Čech stále platí třetí povodňový stupeň na sedmnácti místech. Hladina vody v řekách většinou stagnuje nebo mírně klesá.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související