Věra Nosková: Arménská děvčata a ženy

22. říjen 2021

My Češi se rádi chlubíme, že máme snad nejhezčí dívky na celém světě. Už to ale není pravda. Stačí se rozhlížet na ulicích českých měst. Jen málokdy potkáme urostlou dívku pěkných proporcí s krásnými vlasy, a navíc pěkně oblečenou.

Mnoho českých dívek je buď tlustých, mnohdy obludně, nebo zas vychrtlých. Jejich podivně do tenka seříznuté vlasy připomínají šnytlík. Co se to s nimi děje? Jde o poruchy příjmu potravy? Přejídají se nebo mají naopak namířeno k anorexii? Může za to česká kuchyně, které se takzvané boubelky nemohou nasytit, zatímco ty hubené se jídla až děsí?

V Arménii je většina dívek, ale i žen, s normálními křivkami, které u nás vidíme už vzácně. Nejsou moc vysoké, ale mají prsa a štíhlý pas a hezké nohy. Nosí černé rozpuštěné vlasy sahající často až do pasu. A hezky se oblékají.

Setrvala jsem v Jerevanu jen devět dní, ale viděla jsem tam za tu dobu jen čtyři obézní ženy, bylo jim kolem šedesátky. Arménky sice nemívají měkký slovanský výraz a líbeznost ve tváři, jejich rysy jsou výraznější a snad i trochu tvrdší, ale svými sošnými postavami zdobí ulice.

Kupodivu muži se za nimi neotáčejí, nedávají najevo obdiv a zalíbení, chodí to tu ve vztazích jinak, zřejmě skrytě. Arménie je křesťanská země, a tedy preferuje manželství a jistou cudnost.

autor: Věra Nosková | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

  • Martina Adlerová: Determinace věkem

    Nechci mluvit přímo o diskriminaci. To je příliš silné slovo, zavání feminismem a rasovými předsudky. Determinace je spíš něco objektivně nastaveného, co nemůžeme změnit.

  • Zdena Kolářová: RUR

    Na střední škole jsme měli češtinářku, která milovala Karla Čapka a literaturu všeobecně. Kladla na ni velký  důraz, což bylo na technické škole poměrně zvláštní.

  • Ivan Mls: Zmenšování

    Dostal se mi onehdy do ruky zajímavý článek, v němž autor svědomitě na konkrétních příkladech rozebral, jak někteří výrobci postupně a nenápadně zmenšují balení potravin.