Vepřín zmizel a na místě koncentračního tábora v Letech u Písku už je památník. První sezona bude zkušební

22. květen 2024

Přes dvě desítky let bojovali pozůstalí po obětech romského holokaustu za zbourání velkokapacitního vepřína v Letech u Písku. Velkovýkrmna prasat za komunismu vyrostla v místě, kde byl za druhé světové války koncentrační tábor pro Romy. Po vleklých jednáních a časových prodlevách vznikl Památník obětí holokaustu Romů a Sintů, který zahájil první návštěvnickou sezonu.

Muzeum romské kultury, které areál spravuje, ale přiznává, že zatím nemá obsazené všechny potřebné pracovní úvazky. „My jsme státní instituce, spadáme pod ministerstvo kultury a ten limit úvazků nemáme dostatečný. Tyto úvazky prostě nemáme. Musíme to zkusit provozovat tak, jak jsou zatím podmínky od našeho zřizovatele nastaveny,“ upřesňuje ředitelka Jana Horváthová.

Jde podle ní o pozice v ostraze a správě památníku. „To všechno jsou problémy, které budeme řešit, ale vlastně jiná cesta nebyla,“ dodává.

První sezóna Památníku obětí holokaustu Romů a Sintů by tedy měla být zkušebním provozem. Vedení Muzea romské kultury by podle Jany Horváthové potřebovalo také více peněz. „To je naše veliká nejistota a uvidíme. Věřím, že nás v tom zřizovatel nenechá,“ komentuje.

Čtěte také

Nové návštěvnické centrum bude otevřené od dubna do října, a to ve čtvrtek, pátek, sobotu a neděli od 10 do 17 hodin.

Vnitřní prostory nabízí stálou expozici s názvem Paměť místa a místo paměti. Ukazuje například autentické vzpomínky těch, kteří letským táborem prošli, a také jejich osobní věci nalezené při rozsáhlém architektonickém průzkumu.

Venkovní část pak tvoří třeba rozlehlý kruhový chodník se jmény obětí nebo takzvaná Stezka paměti. „Ta vede od návštěvnického centra k tomu kruhovému chodníku a má mnoho zastavení i s audionahrávkami. Je tam i torzo bývalé haly vepřína. Tahle expozice bude přístupná celoročně a není zpoplatněná,“ uvádí Jana Horváthová.

Celý pořad Přímá řeč o vzniku Památníku holokaustu Romů a Sintů v Letech u Písku si poslechněte online. Připravil Matěj Vodička, hostem je ředitelka Muzea romské kultury Jana Horváthová.

Spustit audio

Související