Venkovský obchod v Tučapech přišel kvůli rekonstrukci silnice o zákazníky. Hrozí mu krach

29. červen 2022 11:03

Venkovskému obchodu se smíšeným zbožím v Tučapech na Táborsku hrozí krach. Může za to několik měsíců trvající rekonstrukce krajské silnice. Ulice je rozkopaná, zákazníci musí při cestě na nákup projít staveništěm, někdy se do obchodu vůbec nedostanou.

„Chodím sem často a určitě bych byla nerada, kdyby obchod skončil,“ říká zákaznice Martina Karpíšková.

Kvůli rekonstrukci silnice zákazníci v obchodě ubyli. Tržby se podle majitelky Jany Hrnčířové propadly měsíčně o 150 až 200 tisíc korun. „Hodně lidí si stěžuje, že je hrozné se k nám dostat, slyšíme to ze všech stran, ale já s tím bohužel nic nenadělám. Jsem tu převážně sama a pomáhá mi brigádnice, ale ta teď chodí na míň hodin, protože bych ji prostě nezaplatila,“ popisuje.

Čtěte také

Obchod má v Tučapech tradici od 40. let minulého století. Podle starosty Pavla Nováka je udržení jeho provozu pro život v obci důležité. „Tohle je tradiční obchod a my chceme, aby malí podnikatelé v obci fungovali. Obchod je na pokraji krachu kvůli stavbě, ta ho omezuje tak, že v některých dnech musí úplně zavřít, tržby jsou někdy čtvrtinové, někdy jenom na desetině,“ uvádí.

Obec proto hledá způsoby, jak obchod udržet. Se žádostí o pomoc se chce obrátit i na Jihočeský kraj, který je investorem rekonstrukce silnice v Tučapech.

„Samozřejmě vnímám, že ta rekonstrukce uzavírá obchod, a byla by věčná škoda, aby provozovatelka byla nucena skončit, proto očekávám, že přijde oficiální žádost na krajský úřad,“ potvrzuje náměstek hejtmana Pavel Hroch.

Případem obchodu, který přišel kvůli rekonstrukci silnice o zákazníky, se bude zabývat rada kraje. Podle náměstka hejtmana lze pomoci například individuální dotací.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související