Velikonočních kaprů pro český i zahraniční trh je dostatek. Žádné jihočeské rybářství zatím nezdražilo
Tuny jihočeských kaprů skončí na velikonočních stolech. Na obchodníky i zákazníky už čekají na sádkách. I když se vstupní náklady na produkci ryb zvýšily, ceny zatím zůstávají stejné jako o Vánocích.
Ryby pro velikonoční trh jsou připravené například na sádkách u Českých Budějovic. „Kromě kaprů máme i amury a také pár štik by se našlo. Letos jsme pro jarní distribuci připravili jedenáct tun ryb,“ říká jednatel společnosti Lesy a rybníky města České Budějovice Jiří Staněk.
Zhruba polovina z tohoto množství ale skončí zpátky v rybníce. „Tržní rybu si kupují vlastníci menších rybníků, kteří se potom v létě s prutem a zpěvem obveselují při provozování Petrova řemesla. Druhá polovina tohoto množství skončí na talíři, část nabídneme v naší prodejně v Haškově ulici a zbytek se bude prodávat v Budějovicích a nejbližším okolí,“ vysvětluje Jiří Staněk.
Čtěte také
Před Velikonocemi o ryby není takový zájem jako před Vánocemi. „U nás v prodejně v Haškově ulici prodáme zhruba jednu tunu. Ve srovnání s Vánocemi, kdy se prodá šest tun, je to samozřejmě výrazně menší množství. Dá se říct, že v poslední době zájem stagnuje,“ uvádí Jiří Staněk.
Rybníky v zimě nezamrzly. Přesto podle Jiřího Staňka ryby přezimovaly dobře a jsou v dobré kondici. „Ryba, kterou jsme slovili na jaře, byla ve vynikajícím stavu. V současné době nás ale hodně trápí nedostatek vody, protože jaro bylo na sníh opravdu chudé. V okolí Českých Budějovic máme zhruba 400 hektarů rybníků, z toho 100 hektarů máme bez vody, nebo na malé louži,“ popisuje Jiří Staněk.
Problémem není jen sucho, ale také vyšší náklady na produkci. „Týká se to energií, pohonných hmot, obilovin,“ potvrzuje vedoucí chovu ryb Rybářství Třeboň Zdeněk Eisert.
I přesto zatím zůstává cena jihočeských kaprů stejná jako před Vánocemi. Pohybuje se mezi 85 až 98 korunami za kilogram živé váhy.
Související
-
Třeboňští rybáři uměle vytírají štiky. Než se z jikry vyvine zárodek, trvá to zhruba 24 dnů
Až třicet tisíc jiker může mít v sobě štika obecná. Nová generace vznikne v přírodě ale jen z jednoho procenta těchto vajíček. Proto třeboňští rybáři uměle štiky vytírají.
-
Kapr podle pánů z Rožmberka
Autentický recept získal ve státním archivu na zámku v Třeboni autor pořadu Kuchařské čarování Petr Stupka. Vyzkoušejte tuto rybí pochoutku i vy.
-
Růst ozimů, řepky i letos zasetého obilí brzdí sucho. Chybí voda ze zimy i z předjaří
Na jihočeských polích chybí voda. Zima i předjaří byly chudé na srážky. Odrazilo se to na plodinách zasetých loni na podzim i letos v březnu.
Nejnovější zprávy
Zprávy z iROZHLAS.cz
-
Voliče Směru radikalizovaly Ficovy řeči. Nevěří NATO, jsou nakloněni odchodu z EU a nechtějí tam Ukrajinu
-
Vypnout u 2:0, anebo pustit na posledních pět minut? Hokejové mistrovství pro ty, kteří na něj nemají čas
-
Taháky mistrovství světa: elitní obránci, generační talent, hvězdy extraligy nebo slovenské mládí
-
ONLINE: Rusko hlásí sestřelení šesti dronů, jednoho u Moskvy. Kyjev tak reaguje na ruské bombardování