Velikonočních kaprů pro český i zahraniční trh je dostatek. Žádné jihočeské rybářství zatím nezdražilo

13. duben 2022 17:39

Tuny jihočeských kaprů skončí na velikonočních stolech. Na obchodníky i zákazníky už čekají na sádkách. I když se vstupní náklady na produkci ryb zvýšily, ceny zatím zůstávají stejné jako o Vánocích.

Ryby pro velikonoční trh jsou připravené například na sádkách u Českých Budějovic. „Kromě kaprů máme i amury a také pár štik by se našlo. Letos jsme pro jarní distribuci připravili jedenáct tun ryb,“ říká jednatel společnosti Lesy a rybníky města České Budějovice Jiří Staněk.

Zhruba polovina z tohoto množství ale skončí zpátky v rybníce. „Tržní rybu si kupují vlastníci menších rybníků, kteří se potom v létě s prutem a zpěvem obveselují při provozování Petrova řemesla. Druhá polovina tohoto množství skončí na talíři, část nabídneme v naší prodejně v Haškově ulici a zbytek se bude prodávat v Budějovicích a nejbližším okolí,“ vysvětluje Jiří Staněk.

Čtěte také

Před Velikonocemi o ryby není takový zájem jako před Vánocemi. „U nás v prodejně v Haškově ulici prodáme zhruba jednu tunu. Ve srovnání s Vánocemi, kdy se prodá šest tun, je to samozřejmě výrazně menší množství. Dá se říct, že v poslední době zájem stagnuje,“ uvádí Jiří Staněk.

Rybníky v zimě nezamrzly. Přesto podle Jiřího Staňka ryby přezimovaly dobře a jsou v dobré kondici. „Ryba, kterou jsme slovili na jaře, byla ve vynikajícím stavu. V současné době nás ale hodně trápí nedostatek vody, protože jaro bylo na sníh opravdu chudé. V okolí Českých Budějovic máme zhruba 400 hektarů rybníků, z toho 100 hektarů máme bez vody, nebo na malé louži,“ popisuje Jiří Staněk.

Problémem není jen sucho, ale také vyšší náklady na produkci. „Týká se to energií, pohonných hmot, obilovin,“ potvrzuje vedoucí chovu ryb Rybářství Třeboň Zdeněk Eisert.

I přesto zatím zůstává cena jihočeských kaprů stejná jako před Vánocemi. Pohybuje se mezi 85 až 98 korunami za kilogram živé váhy.

Spustit audio

Související