Velikonoční radost s Třeboňskými pištci

5. duben 2021

„K českobudějovickému rozhlasovému studiu máme už dlouhá léta velmi pěkný vztah i úctu. Vždyť naše první nahrávky se narodily právě tady a vždy se sem rádi  a s úctou vracíme,“ to jsou slova Václav Šimečka, který vede už od sedmdesátých let se svou manželkou Milenou unikátní a už legendární soubor zobcových fléten Třeboňští pištci a přivedl k lásce k hudbě jako muzikant i učitel mnoho mladých lidí. 

A Třeboňští pištci v nejsilnějším a časem prověřeném složení – i s úctyhodným sólistou – violoncellistou Symfonického orchestru Českého rozhlasu České Budějovice Pavlem Barnášem – se vrátil před pěti roky do studiového sálu Českého rozhlasu České Budějovice na Květnou neděli, aby předvedli svůj velikonoční, svátečně laděný program.

Čtěte také

Třeboňští pištci mají v repertoár hudbu renesanční a barokní, jihočeské lidovky,  jihoamerické   folklórní melodie,  spirituály,  příjemné swingovky, irské skladby a občas podnikne  velmi milé výlety i do dějin světové populární hudby a to vše  ve svébytné  úpravě, jak ji nabízí spokojeným posluchačům na koncertech doma i v zahraničí a jak je zaznamenáno na jednotlivých albech.  Je také dobré připomenout, že Třeboňští pištci  na podzim roku 2011 absolvovali vpravdě historický zájezd do Vatikánu, kde jejich umění ocenil i papež Benedikt XVI. 

Malý sváteční výběr z velikonočního koncertu Třeboňských pištců u Tří lvů sestává z jednak z posluchačsky přívětivého výletu hlouběji do historie do doby renesance a baroka, především se skladbičkami jindřichohradeckého rodáka Adama Michny z Otradovic, jednak také z filmových a muzikálových evergreenů,  a završí jej půvabná jihočeská folková písnička Doufám autorů Vladimíra Šamalíka a Aleny Binterové napsaná přímo pro Třeboňské pištce.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.