Vědec z Indie bude slavit Vánoce v Budějovicích, kapra si dá s kari a rýží

24. prosinec 2018 08:02

Desítky zahraničních vědců, kteří pracují v Biologickém centru Akademie věd v Českých Budějovicích, stráví Vánoce v Čechách. Patří mezi ně Uday Kumar Killi z Indie.

Na Štědrý den bude mít na stole kapra. Má ryby rád a vánoční svátky zná i z Indie, kde se od dob britské nadvlády mísí křesťanské zvyky s místní tradicí.

Receptura na kapra po indicku je ale trochu odlišná od té naší. „Nakrájím kapra na malinké kousky, přidám speciální indickou omáčku, něco jako cukr, a to, čemu vy říkáte kari, my říkáme garam masala, česnek a zázvor,“ popisuje.

Češi jedí ke smaženému kaprovi bramborový salát, indická verze má trochu jinou přílohu. „Naše nejčastější jídlo je rýže, budeme k tomu mít rýži. Musíte to ochutnat. Až budete v Indii, dejte si rybí curry. Bude to stejné,“ říká Uday Kumar Killi.

Mluvčí Biologického centra Daniela Procházková, která si vyslechla recept na kapra po indicku, by pokrm docela ráda ochutnala. „Bála bych se ale těch kostí, co se s nimi v jídle stane,“ dodává. Na to má Uday Kumar Killi jednoduchou odpověď: „My jsme specialisti na pojídání ryb, kosti umíme při jídle separovat.“

Doma v Austrálii by volejbalista o Vánocích šel k moři a griloval, tady ho čeká zima a možná i sníh

Australan Max Staples (druhý zprava) hraje volejbal za extraligový Jihostroj České Budějovice

Kdyby byl doma, nejspíš by vyrazil k moři. Zahrál by si s kamarády na pláži beachvolejbal a potom si ugriloval s rodiči rybu. Protože ale Australan Max Staples hraje extraligu volejbalu za České Budějovice, čekají ho úplně jiné Vánoce.

Vědec pochází z jižní Indie. O Vánocích se tam míchá asijská tradice s evropskou. „Slavíme Vánoce zapalováním svíček. Podobně jako v hinduismu, ráno nebo večer jdeme do chrámu a zapalujeme svíčky. Rozdáváme jídlo chudým,“ popisuje.

Venku pak hraje hudba a všichni se potkávají v ulicích. „To je něco, co jsem tady v Čechách neviděl. Na vánoční svátky nepotkáte v ulicích před polednem nikoho. U nás v Indii je to naopak, tam se lidé potkávají venku v ulicích a slaví společně,“ vypráví.

Vánoce bude Uday Kumar Killi trávit v Budějovicích se svou indickou manželkou a dvěma dětmi.

autor: Martin Pokorný
Spustit audio

Související