Ve stavebnictví je kritický nedostatek cihel, ceny každým měsícem rostou

15. srpen 2018 06:44

Stavební boom naráží na výrobní kapacity cihelen. Přestože největší výrobci pálených cihel investují do modernizace výroby, rostoucí poptávku nestačí uspokojovat.

„Je to víc než nouze, je to krizová situace, protože ceny stavebních materiálů měsíc od měsíce rostou,“ říká Martin Stašek, vedoucí jihočeské divize společnosti Metrostav, která právě rekonstruuje například laboratoře Povodí Vltavy.

Někteří investoři podle něj trvají na kvalitě, ale tu poskytují pouze dva výrobci v republice. „U obou máme velký problém s dodávkou i přijetím objednávek,“ dodává.

Metrostav momentálně pracuje i na stavbě, kde není použitá téměř žádná cihla. „Je tu pouze sádrokarton, veškeré vnitřní příčky a dispozice jsou řešeny sádrokartonem, což je určitá možnost, jak si dneska si pomoct,“ ukazuje Martin Stašek.

Připomíná, že ceny stavebních materiálů narostly o desítky procent. Situaci na trhu s cihlami ovlivňuje stavební boom, ale také výrobní kapacity.

Zákaz sekaček a pil v neděli? V Týně chtěli vyhlášku, na Hluboké stačí dohoda

Dělník s motorovou pilou

Nedělní klid sekačkám, motorovým pilám, vrtačkám, bruskám a dalšímu hlučnému nářadí zastupitelé v Týně nad Vltavou neprosadili. Pro novou vyhlášku nenašla koalice dost hlasů.

Podle marketingového šéfa firmy Heluz Petra Stejskala se výrobní pece na pálené cihly nezastavily od loňského jara. Prodej cihel zvýšila firma přibližně o třicet procent za poslední dva roky

Situaci ale dál stěžuje i nedostatek řidičů. „Dneska musíme daleko víc zaplatit, protože o řidiče mají zájem i výrobci zemědělských produktů nebo veškerých nápojů, kteří potřebují obrovské přepravní kapacity během letní sezóny,“ dodává Petr Stejskal.

Konkurenční výrobce Wienerberger nedávno oznámil meziroční nárůst prodeje o 20 procent. A jak potvrdil Martin Stašek z firmy Metrostav, v současné době už neplatí jako dříve, že stavební sezona je především v létě. Zakázek je dost pro celoroční práci.

autor: Martin Pokorný
Spustit audio

Související