Ve městech a obcích zní koleda o Kašparovi, Melicharovi a Baltazarovi

8. leden 2018

Tisíce koledníků v jižních Čechách vyrazily s kasičkami do ulic, aby vybraly peníze pro tradiční Tříkrálovou sbírku. Kašpara, Melichara a Baltazara mohli lidé potkat například v obci Srubec na Českobudějovicku.

Spolu s koledníky chodí i starostka Srubce Lenka Malá. „Tříkrálová sbírka je u nás už dlouhá léta. Tím, jak nám roste počet obyvatel, rostou také vybrané peníze. Předloni jsme odevzdali městské charitě okolo dvaceti tisíc korun, loni ještě o pět tisíc více,“ řekla.

Koledníci se zastavili například v domácnosti rodiny Petrů. „Přispíváme pravidelně každý rok. Slouží to městské charitě, lidem potřebným, a protože jsme kdysi charitu využívali, tak přispíváme dál,“ vysvětlili.

Podpis Kašpara, Melichara a Baltazara si nechají na dveřích celý rok. „Vždycky si vzpomeneme na takovou krásnou událost a jsme šťastní, že to tady můžeme mít napsané,“ vysvětlili.

Podle Barbory Pegleyové z českobudějovické Diecézní charity budou vybrané peníze sloužit hlavně k udržitelnosti poskytovaných služeb pro lidi v obtížných sociálních situacích, včetně humanitární pomoci lidem doma i v zahraničí. Přibližně 65 procent výtěžku se vrátí na místo koledování.

autor: mvo
Spustit audio