Včely se letos začaly rojit dřív. Ve visícím hroznu se nechají dokonce i pohladit

24. květen 2020 14:18

Včely sbírají nektar a někteří včelaři v těchto dnech sbírají včely. Při rojení, které letos nastalo kvůli teplému počasí o měsíc dřív, pro ně včelaři chodí se speciálním vakem. I když včely nejsou v bezpečí domova, nechají se ve visícím hroznu dokonce i pohladit.

Pro jeden roj vyrazil včelař Václav Krištůfek z Biologického centra Akademie věd v Českých Budějovicích na zdejší experimentální a vzdělávací zahradu. Hrozen visel na jednom z keřů. „Roj postříkáme vodou, abychom ho zchladili a včely si začaly si všímat té vody, ne nás,“ popsal.

Při rojení je dokonce možné včely pohladit a cítit mihotání jejich křídel. Pak už ale Václav Krištůfek vezme do rukou rojochyt, navlékne ho na hrozen a uzavře.

Letos už takto sundal z různých vyvýšených míst několik rojů. „Včely se nám začaly rojit dřív, je to dané teplým počasím, dobrou snůškou. Dobrá nálada včelstva vznikne tím, že se vytvoří v úlu velké zásoby nektaru, medu i pylu. Všechno je naplněno, matka dále nemůže klást vajíčka a úlové včely mají spoustu mateří kašičky, kterou nemůžou uplatnit. To je signál k tomu, že se včelstvo začne množit,“ vysvětlil.

Odchycený roj pak přenesl do náhradního úlu. „Vezmu rojochyt, otevřu, včely cítí, že se blíží jejich nový domov. Neutíkají z úlu ven, drží se tam, to je dobrá známka. Přiklopíme, zavřeme celý prostor a je hotovo,“ doplnil.

Tento roj se stane základem nového včelstva, které budou vědci Biologického centra Akademie věd v Českých Budějovicích využívat k dalším experimentům.

Související