Vánoční koncertní ozvěny

Vánoční koncerty Třeboňských pištců a Spirituál kvintetu v Českém rozhlase České Budějovice i jako vzpomínka na Dušana Vančuru.

Jiří Kasal do tohoto vydání vybral dva výběrové záznamy z vánočních, respektive adventních koncertů, které jistě patřily k těm nejpůsobivějším.

Třeboňští pištci

Nejprve to bude reminiscence na vystoupení unikátního  jihočeského souboru zobcových fléten Třeboňští pištci z prosince 2011.

Tento multižánrový soubor zobcových fléten j byl v roce 1974 založen manželskou učitelskou dvojicí Václavem a Milenou Šimečkovými a v repertoáru má hudbu renesanční a barokní, jihočeské lidovky, jihoamerické folklórní melodie,  spirituály, příjemné swingovky, irské skladby a občas podnikne  velmi milé výlety i do dějin světové populární hudby, a to vše  ve svébytné úpravě, jak ji nabízí spokojeným posluchačům na koncertech doma i v zahraničí a jak je zaznamenáno na jednotlivých albech Třeboňských pištců už o devadesátých let minulého století. Vánoční koncert ve studiovém sále Českého rozhlasu České Budějovice v prosinci roku 2011.

Spirituál kvintet

O dva roky později zavítal do studiového sálu Českého rozhlasu na počátku adventu slavný Spirituál kvintet, jehož vánoční koncerty byly vždy úchvatné a kulturní událostí svého druhu. Tak se stalo i u Tří lvů před sedmi roky, kdy  předvedli svůj jedinečný vánoční program Zdenka Tichotová, Jiří Tichota, Jiří Holoubek, Jiří Cerha, Veronika Součková, Pavel Peroutka a samozřejmě Dušan Vančura, který však letos odešel kamsi nahoru na prahu šedesáté a závěrečné sezóny Spirituál kvintetu.

A tak finální část vánočního koncertu Spirituál kvintetu v Českém rozhlase České Budějovice mít zároveň charakter vzpomínky na tohoto zpěváka, kontrabasistu a textaře a velkou osobnost Dušana Vančury patřícího v posledních létech na jih Čech, do vesničky Mirochov.

autor: Český rozhlas České Budějovice
Spustit audio