Vánočně vyzdobenou kuchyň s cukrovím i rybami si lidé prohlédnou na zámku Hluboká

9. prosinec 2019 19:15

Netradiční výzdoba zámecké kuchyně je novinkou adventních prohlídek hlubockého zámku. Pracovalo na ní několik zahradníků. Návštěvníci v expozici uvidí nejenom vánoční cukroví, ale například i živé ryby.

Prohlídka vede přes cukrárnu, kde se v kamnech peklo cukroví. „Návštěvníci uvidí samozřejmě cukroví, ale i vánočně nazdobené stojany spolu se zlatými ořechy,“ popisuje hlavní zahradnice hlubockého zámku Jitka Böhmová.

Na výzdobě pracovalo několik floristů z různých jihočeských zámků a hradů, kteří se sem sjeli ještě před adventem. Jednou z členek zahradnického týmu byla třeboňská zahradnice Jana Svidenská. „Já jsem se podílela na výzdobě vstupních prostor, vytvářela jsem girlandy, věnce,“ říká.

Zahradníci používali přírodní materiály, například jedli, smrk, břečťan nebo buxus. „Při tvorbě jsme vycházeli z fotografií, které můžeme vidět v pracovně vrchní cukrářky. Výzdoba byla velice bohatá, z přírodních materiálů z okolních lesů,“ doplňuje Jana Svidenská.

Čtěte také

Mezi cukrárnou a studenou kuchyní hlubockého zámku si návštěvníci všimnou zvláštního zátiší. Představuje andělský vůz s křídly, který právě dosedá na podlahu a sypou se z něj dárky. Ve studené kuchyni je pak kamenná káď s kapry. „Nejen ryby, ale i zvěřina byla součástí zámeckých tabulí, a proto zde máme i pověšeného kance,“ ukazuje Jitka Böhmová.

Kromě vánoční výzdoby je součástí expozice dobové vybavení kuchyně. „Sekáčky na maso, pekáče různých tvarů, ohromný brousek na nože, hrnce a spousta dalšího náčiní, které se dnes už nepoužívá. Myslím, že dnešní hospodyňky vůbec netuší, na co to je,“ dodává Jitka Böhmová.

Lidé mohou na zámku Hluboká navštívit adventní výstavu o víkendech do 22. prosince. Atmosféru zpříjemní i vánoční punč, který si můžou lidé vypít na prvním zámeckém nádvoří.

Spustit audio

Související