Vandal navrtal kmeny čtyř stromů v centru Českých Budějovic, dřeviny to zřejmě nepřežijí

22. květen 2021 18:01

Několik desítek let staré stromy nevratně poškodil neznámý vandal v centru Českých Budějovic. Akát, břízu, lípu a smrk navrtal v dolní části kmene. Otvory směřují hluboko do kořenového systému, což stromy odsuzuje k záhubě.

„Tady vidíte smrk, který je navrtaný brutálním způsobem,“ ukazuje poškozené stromy na rohu ulic Haškova a Klavíkova vedoucí odboru životního prostředí českobudějovického magistrátu Svatopluk Mika.

„Když si sáhneme do navrtané díry, zjistíme, že má v průměru asi pět centimetrů a je zalitá pravděpodobně nějakým ropným produktem. Moc stromů by tohle nepřežilo, protože je to vyloženě v kořenovém systému,“ dodává.

Vandal nevratně poškodil stromy v centru Českých Budějovic. Vyvrtal v dolní části kmene otvory, které směřují hluboko do kořenového systému. Dřeviny to odsuzuje k záhubě

Málokterý z obyvatel okolních domů si poškození stromů všimnul. Ti, kteří se o něm doslechli, ho odsoudili. „Násilná likvidace vzrostlé zeleně je samozřejmě svinstvo. Někdo tady má asi stavební pozemek a stromy mu to překážely,“ myslí si pan Radek.

Odbor životního prostředí se o vandalismu dozvěděl před třemi týdny. „Bylo to na základě toho, že jsme dělali obchůzku na místě samém, protože bylo požádáno o kácení těchto stromů a my jsme ze zákona povinni zjistit současný stav. Když jsme objevili tyhle brutální zásahy, tak jsme podali trestní oznámení,“ uvádí Svatopluk Mika.

Od 18. května případ řeší policisté. „Trestného činu poškození cizí věci se měl dopustit neznámý pachatel, škoda byla předběžně vyčíslena na 130 tisíc korun a v případě prokázání viny hrozí trest odnětí svobody až na jeden rok,“ potvrzuje mluvčí Štěpánka Schwarzová.

Majitel jednoho z pozemků mimo záznam potvrdil, že o pokácení stromů požádal. Kvůli poškození dřevin ho vyšetřovala i policie.

Policisté žádají případné svědky, kteří si vandalismu pravděpodobně v dubnu mohli všimnout, aby je kontaktovali na lince 158.

Spustit audio

Související