Památné stromy František Josef II. a Sisi na táborském náměstí dostávají ozdravnou kúru

Jmenují se po císaři Františku Josefovi II. a jeho manželce Alžbětě Bavorské zvané Sisi. Před 167 lety je naši předci vysadili u příležitosti sňatku této panovnické dvojice na Žižkově náměstí v Táboře.

Dvojice jírovců maďalů, lidově zvaných kaštany, ale není v úplně dobré kondici. Město se je teď za pomoci odborníků snaží zachránit.

„Jsou to jedny z nejvýznamnějších stromů v Táboře, ale bohužel poslední dobou jejich vitalita zřetelně klesá. Zjišťovali jsme, čím by to mohlo být, a jako problém jsme identifikovali zhutnění kořenového prostoru, nedostatek vláhy a půdního vzduchu,“ říká Jiří Rozum z městského odboru životního prostředí.

Po jarním zdravotním řezu teď přichází na řadu druhá fáze záchrany památných stromů. „Na řez zareagovaly dobře, ale teď je čeká mnohem větší zásah, protože dlažba je tady uložená v betonu a stromy nemají absolutně možnost dýchat a přijímat vodu. Dojde tedy k rozrušení této vrstvy, doplnění o výživný substrát a věřím, že na stromech se to už příští rok začne projevovat,“ popisuje arboretista Jan Svárovský.

Čtěte také

Město za záchranu jírovců zaplatí téměř 300 tisíc korun. Součástí prací je i výměna udusané zeminy za porézní sopečný substrát, který umožní kořenům přijímat vláhu a zajistí přístup kyslíku.

Záchranné práce mají skončit do půlky května a podle mluvčího města Luboše Dvořáka se dají přirovnat k lékařskému zákroku. „Lékaři přišli za nimi a snaží se zlepšit jejich zdravotní stav. To znamená, že tam posíláme vitamíny, vláhu, živiny. Smyslem je, aby se životnost jírovců maďalů zvýšila, doufejme, o několik dalších desítek let, protože tyto stromy neoddělitelně patří k náměstí,“ uvádí.

Pomoci mají i speciální zavlažovací vaky, které chce město na vegetační sezónu k jírovcům umístit. Voda se z nich uvolňuje pomalu a stromy by díky tomu měly lépe zvládnout dlouhé vlny veder nebo sucha.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související