Sprejeři, kteří poničili kapli v Mladé Vožici, se omluvili a zaplatili škodu

17. říjen 2018 13:45

Policisté vypátrali dva vandaly, kteří loni v prosinci v Mladé Vožici posprejovali fasádu kaple Nanebevzetí Panny Marie. Nápisy se na barokní památce z druhé poloviny 17. století objevily jen pár dnů po skončení nákladné rekonstrukce. Pachatelům hrozí až rok vězení.

Vandalismus zasáhl velkou část obyvatel Mladé Vožice. Kaple patří mezi jednu z dominant města a kvůli její záchraně vznikla před lety nadace, která vyhlásila veřejnou sbírku na opravu této památky.

Škoda byla původně odhadována na několik set tisíc korun. Tak zněla kalkulace na nový nátěr celé fasády. Nakonec se ale podařilo modré malůvky a nápisy zaretušovat. Restaurátor odvedl precizní práci, dokonale trefil původní barevný odstín fasády. Díky tomu je škoda mnohem nižší, je vyčíslena na 15 tisíc korun.

Škoda je navíc už zaplacená. Oba mladíci se k činu nejen přiznali, ale sami se vydali na radnici, kde se za své chování omluvili a náklady na opravu kaple na místě zaplatili.

Ocenil to starosta Jaroslav Větrovský. „Chtěl bych kvitovat, že skutečně pachatelé sami přišli a sami tu škodu nahradili. To bylo velmi iniciativní a myslím, že už to ti kluci neudělají,“ řekl.

Starosta se domnívá, že patnáctitisícová náhrada škody i ostuda ve městě je pro oba mladíky dostatečným trestem. Otázkou je, zda se s tím ztotožní i soud, před kterým se oba pachatelé ve zkráceném řízení ocitli.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související