Nedávno obnovenou barokní kapli v Mladé Vožici poničil vandal

5. leden 2018

Radnice v Mladé Vožici podala trestní oznámení na neznámého pachatele, který posprejoval fasádu kaple Nanebevzetí Panny Marie. Vandalovi kromě náhrady škody hrozí až jeden rok vězení.

Barokní památka z poloviny 17. století prošla nedávno celkovou rekonstrukcí. „Bylo tady sdružení lidí, kteří si vzali za své obnovu té kaple. Podařilo se to za pomoci sbírky i dotačních prostředků a poté nějaký vandal modrou barvou posprejuje fasádu,“ vrtí hlavou starosta Jaroslav Větrovský.

Sprejer podle něj nezpůsobil pouze hmotnou škodu. „Škoda je především v té rovině morální, to je absolutní neúcta, fatální vandalismus, neomluvitelná věc. Nemůžu pochopit, že někdo teď chodí po městě a dívá se do očí lidem, kteří přispívali právě na obnovu té kaple,“ říká.

Památku bude muset město samozřejmě znovu opravit. Vandalství pobouřilo v Mladé Vožici hodně lidí. „Nechápu, že to někdo může udělat, vůbec mi to hlava nebere. Tohle místo je pro místní důležité, je to taková srdcová záležitost, lidé sem chodí často,“ konstatuje Michaela Růžičková.

Kaple Nanebevzetí Panny Marie stojí na vršku nad městem na místě původního královského hradu, který byl zbořen během husitských válek v roce 1425. Vede k ní křížová cesta.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio