V Třeboni vybudují výběh pro vydry, natrvalo v něm zůstanou dvě mláďata

4. březen 2019 16:05

Roztomilá zvířata s očima jako korálky, hustým kožichem a nevyčerpatelnou zásobou energie. To jsou dvě vydří mláďata, nové přírůstky stanice pro handicapované živočichy v Třeboni.

Půlroční Žolík a dvouměsíční Aška jsou prvními vydrami, které zůstanou v třeboňské záchranné stanici natrvalo.

„Žolíka našla jedna paní, když odcházela do práce z bytovky a na prahu domovních dveří sedělo vydře. Už bylo krotké, když jsme si ho přivezli, tulilo se k nám, takže to vypadá, že už ho někdo musel najít a odchovávat doma. Pak mu buď uteklo, nebo si ten člověk možná myslel, že už se o sebe postará,“ říká ošetřovatelka Zuzana Štětková.

Ašku našli lidé přímo v centru města. „Asi dvě hodiny tam zmateně pobíhala, pískala a hledala mámu, které se pravděpodobně muselo něco přihodit. Když ji přinesli, krmili jsme ji instantním mlékem, pak jsme začali mixovat kapří mlíčí a teď už si zvyká na masitou stravu,“ dodává Jan Nový, ředitel Českého nadačního fondu pro vydru v Třeboni.

Vydry milují hry, třeba si dělají skluzavky na sněhu. Už zase žijí v celých jižních Čechách

Vydra říční

Malá šelma, kterou návštěvníci hlubocké zoo milují, rybáři ji naopak ve svých rybnících vidí velmi neradi. Vydra říční patří mezi chráněná zvířata, pomohlo to jejímu návratu do přírody, ale dokáže způsobit i značné škody.

Ošetřovatelé chodí s vydrami na procházky na louku za stanici a nechávají je, aby se spolu seznámily. Budou totiž spolubydlící.

„Žolík určitě uvítá, že bude mít ve výběhu kamarádku. On se tam teď nudí. My si ho pořád musíme brát do kanceláře, aby si chvíli pohrál, ale už se naučil otevírat skříně a skákat po stolech, tak to začíná být nebezpečné,“ směje se Zuzana Štětková.

Třeboňskou stanicí pro handicapovaná živočichy prošlo už hodně vyder, ale tyhle dvě tu zůstanou. Ve stanici vznikne výběh s bazénem, ve kterém tahle mláďata budou natrvalo bydlet.

Související