Někteří jeseteři mají tři biologické rodiče – dva otce a jednu matku, zjistili jihočeští vědci

24. únor 2019 14:10

Vědci z Fakulty rybářství a ochrany vod Jihočeské univerzity prokázali, že potomek může mít jednu matku a dva otce jeseterů ruského, sibiřského nebo malého. Jedná se o jediného živočicha, který může mít o jednoho rodiče navíc.

Jesetery, kteří byli oplozeni více spermiemi, mají v odchovně Fakulty rybářství a ochrany vod ve Vodňanech. Aby zjistili, jestli se v náhodně vybraném jeseterovi nachází vajíčko se dvěma spermiemi, musí ale přejít do vedlejší laboratoře.

„Když se podíváme do mikroskopu, uvidíme vajíčko, jak se rýhuje do tří buněk, tato embrya jsou oplozená dvěma spermiemi. Většina vajíček je rozdělená na dvě půlky, ale jikry, kam proniklo více spermií, jsou rozdělené na tři části,“ ukazuje vědec Martin Pšenička.

Takové vajíčko uviděli pod svými mikroskopy už ruští vědci v 70. letech minulého století, Jihočeši se ale ve výzkumu dostali mnohem dál. „My jsme navíc potvrdili, že se jedná opravdu o proniknutí více spermií do vajíčka, a prokázali jsme, že tato embrya jsou životaschopná. Tři rodiče mohou mít jeseteři i v přírodě. Při výzkumu jsme prokázali, že zhruba deset procent jeseterů je polyspermních,“ vysvětluje Martin Pšenička.

Klíště zvětšené až 600 tisíckrát ve 3D vidí jihočeští vědci díky novému mikroskopu

Nejnovější elektronový mikroskop za více než 15 milionů korun používají vědci v Českých Budějovicích, nabízí jim široký rozsah zvětšení třeba při pohledu na klíšťata

Vědci v Českých Budějovicích mohou jako první v republice získat trojrozměrné zobrazení klíšťat. Umožňuje jim to nejnovější elektronový mikroskop za více než 15 milionů korun.

Z vajíčka, kde se nachází dvě spermie, se mohou vykulit jeseteři s různou genetickou výbavou. Tito jedinci budou produkovat spermie a vajíčka, které budou zčásti pocházet od matky a od otce a zčásti jenom od otce.

Tento jev je v živočišné říši ojedinělý. „Podobný příklad máme u ocasatých obojživelníků, kde také proniká více spermií do vajíčka, ta ale hned na začátku vývoje zaniknou. U jeseterů některá z nich nezaniknou a pokračují dál ve vývoji,“ dodává Martin Pšenička.

Toto zjištění mohou vědci v budoucnu využít při záchraně kriticky ohrožených druhů jeseterů.

Spustit audio

Související