V soutěži o titul Jihočeská sestřička studenti odebírali krev i resuscitovali

2. říjen 2017

Třetí ročník soutěže Jihočeská sestřička se uskutečnil v nemocnici v Písku. O titul soupeřilo 64 studentek a studentů vyšších a středních zdravotnických škol z jižních Čech.

Své týmy v souboji měla i Zdravotně sociální fakulta Jihočeské univerzity. Ta byla jedním z hlavních favoritů, protože zvítězila v obou předchozích ročnících. Nakonec ale překvapivě uspěla pouze částečně.

Účastníci letošního ročníku soutěže Jihočeská sestřička museli zvládnout zafixování ruky sádrovou dlahou, poskytnutí první pomoci nebo rozpoznávání lékařských nástrojů.

„Disciplín je dvanáct a soutěžních týmů šestnáct. Pracují od 10 do 15 hodin na jednotlivých stanovištích,“ upřesnil ředitel Nemocnice Písek Jiří Holan. Úkoly se plnily i v ošetřovnách chirurgického oddělení, a to za jeho běžného provozu.

Disciplíny byly nejen poučné, ale také zábavné. „Není to jenom memorování a zkouška IQ a znalostí, ale je to spíš o zručnosti, legraci a zároveň je tam trochu toho, co mají naučeno a co dovedou. Celá ta koncepce v písecké nemocnici je trochu odlehčená, ale to byl také záměr a cíl této soutěže,“ řekl ředitel.

V poskytování první pomoci soutěžící testovala zdravotní sestra Dana Průchová. „Zkoušíme modelovou situaci, kdy mají poskytnout první pomoc člověku v bezvědomí. Jsou tu mezi týmy určité rozdíly, ale většina to zvládla dobře. Já si myslím, že se nemusíme bát, kdyby se nám někdy udělalo špatně,“ komentovala.

Do boje se zapojily také studentky Střední odborné školy zdravotnické v Českém Krumlově Eliška, Nikola, Barbora a Veronika. „Jo, myslíme, že to máme v kapse. Nejjednodušší pro nás bylo asi odebírání krve a nejtěžší teoretická resuscitace. Problém byl v tom, že jsme špatně pochopily otázku,“ popsaly.

Sebevědomé studentky českokrumlovské školy se nakonec staly absolutními vítězkami Jihočeské sestřičky roku 2017. V celkovém součtu předstihly i tým záchranářů z Jihočeské univerzity, který zvítězil v kategorii vysokých a vyšších odborných zdravotnických škol.

autor: mvo
Spustit audio