V Sezimově Ústí byl zpřístupněn památník Edvarda Beneše

30. květen 2005

Památník dr. Edvarda Beneše byl v sobotu slavnostně otevřen v Sezimově Ústí na Táborsku. Přesně v den 121. výročí narození druhého československého prezidenta se lidé mohli v nově postaveném objektu poprvé seznámit s jeho státnickým dílem i se soukromým životem manželů Benešových v Sezimově Ústí.

V krátké době je to už druhé připomenutí osobnosti Edvarda Beneše. Jeho socha stojí od poloviny května před Černínským palácem na pražském Loretánském náměstí. Její odhalení však vyvolalo ostrou kritiku sudetských Němců, bavorského premiéra Edmunda Stoibera i maďarské vlády. Pobouřené reakce z Německa a Rakouska se ozývaly také před rokem, kdy byla odhalena Benešova busta a pamětní deska v českokrumlovském hotelu Růže.

Beneš strávil v Sezimově Ústí poslední chvíle svého života a společně s manželkou je tam pohřben v rodinné hrobce. Do své vily jezdil hlavně odpočívat, ale přijímal tam i významné návštěvy. Vilu odkázala Hana Benešová v roce 1974 státu, aby sloužila jako památník jejího manžela. Naplnění závěti trvalo 30 let. Vila totiž byla za socialismu přestavěna na rekreační sídlo, které ústavní činitelé využívají dosud. Novou expozici nyní vytvořilo Husitské muzeum v Táboře.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio