V památkově chráněném historickém centru Tábora se podařilo postavit nový výtah

9. březen 2019 07:31

Snadnější přístup na městský úřad budou mít vozíčkáři nebo maminky s kočárky v Táboře. Umožní to nový prosklený výtah, který se podařilo postavit na dvoře radnice na Žižkově náměstí.

Město za něj zaplatilo téměř sedm milionů korun, necelou polovinu nákladů pokryla dotace Evropské unie.

„Je to hezké, pomalu se rozjíždí, krásné,“ komentoval Jan Škarda, jeden z prvních lidí, kteří se novým výtahem svezli. Až dosud měl kvůli zdravotnímu handicapu přístup na úřad hodně ztížený.

Výstavbu výtahu komplikoval fakt, že se budova městského úřadu nachází v památkově chráněné zóně. „Bylo to při projektování složitější kvůli památkovým aspektům. Celé historické jádro je památková rezervace, takže se to vztahuje nejenom na památkové objekty, ale na celý prostor,“ potvrdil architekt Jan Stach.

Herec Jiří Hrzán bude mít v Táboře sochu balancující na jedné noze

Sdružení Hrzán sobě uspořádalo řadu benefičních akcí na podporu výstavby pomníku Jiřího Hrzána v Táboře

Jiří Hrzán bude mít v Táboře sochu. Tento osobitý herec se ve městě narodil a v tamním Divadle mladých začala i jeho kariéra. Bronzová plastika má stát u místního gymnázia, které představitel řady divadelních i filmových rolí navštěvoval. 

Obtížná byla i realizace, protože se pracovalo za provozu. „Byla to otázka asi čtyř měsíců, zaměstnanci tím byli docela omezení,“ dodal Jan Stach.

Nový výtah je určen nejen vozíčkářům nebo lidem se sníženou pohyblivostí, využijí ho i rodiny s malými dětmi. „Já jako matka dvou dětí si moc dobře pamatuji, jak jsem chodila na úřad a byl problém se sem dostat s kočárkem. Vždycky jsem ho musela složitě nechávat v atriu pod schody a nést dítě v náručí, takže myslím, že to bude velká pomoc,“ popsala místostarostka Michaela Petrová.

Přístup k výtahu najdou lidé ze Svatošovy ulice. Cesta je značená ukazateli do hlavního vchodu budovy městského úřadu na Žižkově náměstí.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související