V Malšicích mají vlastní hasičské auto i děti

27. listopad 2015

Sbor dobrovolných hasičů z Malšic na Táborsku se o svou budoucnost bát nemusí. Téměř polovinu členské základny totiž tvoří děti. „Celkem jich nyní máme 45. Jsou šikovné, učí se požární ochraně a zapojují se do hry Plamen. Nejúspěšnější družstvo je v kategorii mladších, vozí poháry a medaile skoro z každé soutěže,“ říká vedoucí mládeže Radka Křivánková.

Aktivitu sboru oceňuje i starostka Malšic Miloslava Šebková. „Když jsem já byla malá, nic takového se tu nedělo, takže jsem ráda, že nyní můžeme hasiče podpořit a máme v nich budoucnost. Přenechali jsme jim klubovnu v kulturním domě a využívají i sál,“ popsala.

V sále mají malí hasiči vlastní zmenšeninu zásahového vozu. „Bliká a houká stejně jako hasičské auto, akorát moc nehasí,“ ukazuje s úsměvem starosta sboru Jiří Hůla.

Auto vyrobili vlastními silami. „Bylo to šílené, strávili jsme s ním možná 500 hodin. Základem je dřevěná konstrukce, pak kolečka, trochu hliníku, baterie, tři majáky,“ dodává. Autíčko je asi metr široké a dva metry dlouhé. Děti s ním mohou simulovat zásah, protože má uvnitř i hadice a rozdělovače.


Dobrovolné hasiče z Malšic můžete až do pátku 4. prosince 2015 do 15:00 podpořit v soutěži Dobráci roku zasláním SMS ve tvaru DOBRACI (mezera) MALSICE na číslo 900 11 04. Technicky zajišťuje ATS Praha. Cena jedné SMS je 4,- Kč včetně DPH.
V pátek 4. prosince po 15. hodině odvysíláme medailonek dalšího vylosovaného sboru dobrovolných hasičů.

Podle Jiřího Hůly se sboru daří především v posledních letech, kdy se začala opravovat zbrojnice a vznikl právě i kroužek pro malé hasiče. Historie ale sahá až do roku 1874.

Vše začalo velkým požárem. „V roce 1874 šli lidé u místního pekaře pro mouku na patro, kde bylo seno, a neopatrností zapálili střechu. Vyhořela celá ulice, šestnáct stavení, zahynula jedna žena a mnoho dobytka. Sbor pak byl oficiálně ustanoven v roce 1877 a ta ulice se dodnes jmenuje Spálená,“ vzpomíná Jiří Hůla.

Historii připomínají také dvě koňské stříkačky. „Ty tu jsou snad od nepaměti, jednu daroval hasičům hrabě Harrach, původ druhé přesně neznáme. Od roku 1936, kdy shořela zdejší fara, má sbor také motorovou stříkačku,“ doplňuje Jiří Hůla.

K zásahům ale jednotku samozřejmě vozí modernější technika, především nové auto. Loni museli malšičtí hasiči do akce třiadvacetkrát, letos zatím sedmnáctkrát. „Velmi náročný byl loni požár rodinného domu, vznikla tam velká škoda a dům se nakonec musel strhnout. Letos jsme naštěstí měli ze sedmnácti výjezdů jen dva požáry,“ říká velitel zásahové jednotky Petr Mrzena.

Spustit audio