V lednu je Země nejblíže Slunci z celého roku, vzdálenost se zkrátí na 147 milionů kilometrů

31. prosinec 2023

S přelomem roku už se pomalu prodlužují dny. „Jak se říká, na Nový rok o slepičí krok, na Tři krále o krok dále. Je to zatím znát jenom malinko, ale přece jenom už se doba slunečního svitu prodlužuje,“ potvrzuje jihočeská astronomka Jana Tichá.

Hned 3. ledna bude planeta Země nejblíže Slunci z celého roku, přesně ve vzdálenosti 147,1 milionů kilometrů. „Ti, kdo nedávali ve škole pozor, se vždycky diví tomu, jsme nejblíže Slunci v zimě. Ale jak známo, střídání ročních období závisí na sklonu zemské osy a natočení příslušné zemské polokoule ke Slunci, nikoliv na tom, kde se nacházíme na té elipse. Nejdále od Slunce budeme v červenci,“ připomíná Jana Tichá.

Kromě zimních souhvězdí může být zajímavým úkazem na lednové obloze meteorický roj Kvadrantidy, který dosahuje maxima 4. ledna. „Letos pro něj ale nebudou vhodné pozorovací podmínky. Přestože může mít frekvenci až 110 meteorů za hodinu, maximum připadá už na denní sluneční světlo, takže Kvadrantidy nebudou letos nějakým velikým zázrakem,“ uvádí astronomka.

autor: Filip Černý
Spustit audio

Související