V katedrále svatého Víta i Disneylandu pracoval jihočeský kovář Luděk Červenka

29. červenec 2023

Kovářské práce během oprav katedrály svatého Víta v Praze nebo třeba zakázka pro Disneyland v Paříži. Obojího se zhostil kovář a restaurátor, českobudějovický rodák Luděk Červenka. Ten se řemeslu věnuje už tři dekády.

„Dospělost přijde v podstatě sama, ale ono to chce dělat v mládí lumpárny a rebelovat. Nosili jsme dlouhé vlasy, vzpouzeli jsme se trochu režimu, v mezích možností, ale byli jsme velká parta a jsme vlastně dodnes. Každý dělal, co ho bavilo, takže to bylo takové pestré,“ vzpomíná na mládí a dospívání.

Jeho vždy zajímala historie. „Chtěl jsem dělat něco s památkami. S rodiči jsme hodně jezdili po hradech a zámcích po celé republice a mě to opravdu lákalo. Postupně jsem šel na učňák, na střední zemědělskou školu, pak do Prahy do uměleckých řemesel a po revoluci jsem začal pracovat jako soukromník. Skočili jsme do vody a plavali jsme, učili jsme se za pochodu všechno, i to řemeslo, a tak jsem se pomaličku dostal právě k těm památkám,“ líčí.

V současné době je Luděk Červenka vyhledávaným odborníkem. Žije nedaleko Hluboké nad Vltavou a opravuje nejen kapličky, ale i velké kostely, kterým rád vrací život. Osobně prožil něco podobného – velké přepracování, vypětí, rozpad rodiny, sáhl si na dno, ale nevzdal to.

Rozhovor s kovářem a restaurátorem Luďkem Červenkou, který pro cyklus Jihočeši natočila Ivana Šimánková, si poslechněte online.

Spustit audio

Související