V Jindřichově Hradci dali voliči největší důvěru ČSSD

6. říjen 2018 21:41

Komunální volby v Jindřichově Hradci vyhrála ČSSD. Důvěru jí dala čtvrtina lidí. Do zastupitelstva se dostali zástupci dalších sedmi stran. Vedle těch tradičních i nováčci z Pirátů a koalice Hradec srdcem a rozumem a Svobodných.

Voliči rozložili mandáty rovnoměrně. Vyjednávání koalice proto podle dosavadního starosty a lídra kandidátky ČSSD v Jindřichově Hradci Stanislava Mrvky nebude jednoduché.

Strana oproti předchozím volbám ztratila a síly jsou rozmělněné do všech stran. „Vyjednávání bude velmi složité. Vidím to naprosto jednoznačně, že pokud má být vytvořená smysluplná koalice, měla by mít minimálně tři strany. Bude otázka, jak se dokážeme domluvit na programech,“ reagoval.

Ještě v sobotu večer plánoval kontaktovat lídry ostatních stran a hnutí a domluvit se na setkání. Mezi první, které ČSSD osloví, patří podle něj ANO a SNK ED.

A chce být Stanislav Mrvka dál starostou? „Pro mě je to asi logické. Bylo by hloupé, neekonomické a podivné, kdybychom to nechtěli, ale já jsem nikdy nestavěl koalici na své vlastní osobě. Dovedu si představit svůj život i mimo funkci,“ odpověděl.

Spustit audio

Související