V jihočeských školách chybí krátce před začátkem nového školního roku přes 70 učitelů

20. srpen 2021 11:01

Necelé dva týdny před začátkem nového školního roku chybí jihočeským školám 73 učitelů. Přesně tolik volných pozic teď inzeruje Úřad práce. Dvě třetiny z tohoto počtu jsou volné pozice na základních školách. Přesto se oslovení ředitelé shodují, že lidí, kteří by se chtěli postavit za katedru, v posledních letech přibývá.

„Je pravdou, že některé aprobace se shánějí obtížněji. Tady v Jindřichově Hradci už dlouhodoběji chybí aprobace matematiky, fyziky nebo chemie, v poslední době i nějaké cizí jazyky,“ vypočítává vedoucí odboru školství v Jindřichově Hradci Kateřina Kubíčková.

Řešení personálních otázek je v rukou ředitelů jednotlivých škol. „Pokud se jedná třeba o asistenta pedagoga nebo vychovatelku do školní družiny, tak tam zájemců bylo přece jen více. Pokud se jednalo o učitelskou pozici s konkrétní aprobací, tam byly možnosti omezené,“ potvrzuje ředitel druhé základní školy v Jindřichově Hradci Jan Javorský.

Větší zájem o učitelskou profesi vidí až v posledních letech. „Od roku 2020 jsme zaznamenali, že počet uchazečů o pracovní pozice je vyšší než třeba před pěti lety. Podle mého názoru je teď pro spoustu lidí lákavá i jistota té stabilní pracovní pozice,“ říká.

Před katedry se vracejí také učitelé, kteří buď vůbec určit nezačali, nebo profesi v minulosti opustili. Jednou z nich je Lucie z Českých Budějovic. „Vystudovala jsem pedagogiku prvního stupně, učila jsem celkem jedenáct let a potom jsem se vrhla do podnikání jako pilates instruktor,“ vypráví.

Čtěte také

Pandemie koronaviru ji ale vrátila zpět na učitelskou dráhu. „Důvody byly ekonomické, ale i psychické. Neměla jsem už sílu ani chuť jakýmkoliv způsobem podnikat. Cítila jsem se jako loutka v rukou státu. Měla jsem velké štěstí, že jsem se dostala v půlce roku do školství,“ dodává.

Některé jihočeské školy i teď před koncem prázdnin stále hledají učitele pro první stupeň nebo angličtináře a učitele matematiky.

Ve stejné situaci byla ještě v červnu i základní škola ve Studené na Jindřichohradecku, i když se na generační obměnu ředitelka Jitka Bučinová připravovala s předstihem. „Sháněli jsme hlavně matematikáře, protože paní učitelka, která tady učila léta, se po dvou letech distanční výuky rozhodla, že už tedy půjde do důchodu. Jsem ráda, že se nám to podařilo zajistit do konce loňského školního roku a nebyli jsme přes prázdniny v nejistotě,“ uvádí.

I když na jihočeských školách podle Úřadu práce chybí momentálně 73 učitelů, oslovení ředitelé se shodují, že situace není nijak dramatická.

Spustit audio

Související