V hornorakouských Alpách učí zájemce jódlovat při túře na sněžnicích

10. únor 2019 09:35

Drobná třicátnice Sabina Haslingerová z hornorakouského Almtalu slibuje, že jódlovat naučí každého. Tento zvláštní druh zpěvu původně sloužil ke komunikaci horalů a pastevců.

Sabina ho vyučuje při výletech v lesích v alpském údolí Almtal. Jódlování podle ní patří právě do přírody. „Na učení je velmi jednoduché takzvané dirndel jodeln. Je to dívčí jódlování, které pochází ze Salzburska, ale zpívá se všude. Já předzpívám a vy to po mně zopakujete,“ vysvětluje.

Profesionální horská průvodkyně a lesní pedagožka zpívá ve sboru, i proto ji napadlo propojit výlety s kurzy jódlování.

Dříve, než se s ní lidé vydají na túru na sněžnicích, ukazuje jim základní techniku jódlování v horské chatičce pár set metrů nad vesnicí Grunau im Almtal. „Jde to opravdu rychle. Základní hlas si zopakujeme čtyřikrát, pětkrát, já k tomu zazpívám druhý hlas a pak pomalu po několikerém zopakování to bude spolu znít báječně,“ popisuje.

Jódlovat se podle Sabiny Haslingerové může naučit každý. „Chce to praxi. Ten princip je, že z hrudi dostáváte zvuk do hlavy a zpět, to umíme každý, je to hra s hlasem, jenom někdo zvládá techniku lépe a někdo hůř. Hlavní je, aby vás to bavilo,“ dodává.

Naučit se základy chůze na sněžnicích je oproti jódlování ještě jednodušší. Důležité je jít rovně, a to do kopce i z kopce, sněžnice mají zespodu protiskluzové zoubky. Sabina během cesty radí pro uvolnění některé kopečky seběhnout nebo z nich válet sudy.

Už čtvrtá generace Jindráků peče v Linci tradiční linecký dort, nejstarší dort na světě

Ve výrobně rodiny Jindráků v centru Lince ročně upečou 115 tisíc lineckých dortů v různých velikostech a baleních

Slavný linecký dort peče v Linci rodina Jindráků. Původní recept je 300 let starý a podle historiků jde o nejstarší dort na světě. Dorty pečou v Linci celoročně a posílají je do celého světa.

„Když provádím skupiny, tak mám svoje oblíbená místa. Třeba u jezera Almsee se zastavím, stojíme v klidu a učím lidi vnímat to, co slyší okolo sebe, vítr, ptáky, tlukot srdce, aby nepřemýšleli nad tím, co se jim stalo včera, ale byli s námi přítomní tady, a to nejen tělem ale i myslí,“ říká.

V jejích procházkách se spojuje výuka jódlování, relaxace, pohyb i poznání. „Začínáme informacemi o sněžnicích, jak je používat, jaké jsou druhy sněžnic. Říkáme si i o lavinách, pokud se pohybujeme na území, kde může být nějaké nebezpečí, mám s sebou lavinové vybavení. S lidmi venku mluvím o krajině, jaké kopce vidí, o zvířatech, jak se k nim lidé mají chovat, o ochraně přírody a také si povídáme o stromech, o lese. I v zimě je toho v lese hodně k vidění a lidi to zajímá,“ uzavírá Sabina Haslingerová procházku po Waldness, nejlesnatějším území v hornorakouských Alpách.

autor: Mária Pfeiferová
Spustit audio

Související