V dubnu můžete na obloze pozorovat pět planet, uvidíte jasnou Venuši i Saturn s prstencem

18. duben 2021

Během měsíce dubna se dále prodlužují dny. Světlá část dne se během těchto třiceti dní protáhne o celou hodinu a 41 minut. Na konci dubna už doba mezi západem a východem Slunce trvá 14 hodin a 34 minut.

Duben je navíc skvělý pro pozorování planet. „Zatímco v březnu bylo možné pozorovat pouze tři planety, v dubnu spatříte všech pět pohodlně okem viditelných,“ připomíná astronom Miloš Tichý.

Merkur a Venuše se koncem měsíce vyskytnou nízko nad severozápadním obzorem. „Venuši uvidíte jednoduše, ta bude zářit, protože je velice jasná. Merkur je třeba hledat a Mars je pozorovatelný v první polovině noci,“ uvádí astronom.

Nad ránem pozorovatelé oblohy uvidí dvě největší planety – Jupiter a Saturn. „Kdo si přivstane a vezme si dalekohled alespoň se zvětšením pětadvacetkrát, uvidí Jupiter krásně pruhovaný. U Saturnu uvidíte prstenec a uvidíte ho daleko lépe než Galileo Galilei. Ten měl tak mizerný dalekohled, že věděl, že tam něco je, ale se špatnou optikou to vypadlo, že ta planeta je trojitá,“ dodává s úsměvem Miloš Tichý.

autor: Filip Černý
Spustit audio

Související