V divokém údolí Kozského nedaleko Kozího hrádku opraví hráz a vybudují nové tůně

25. únor 2020 15:32

Obnova čeká údolí Kozského potoka, které se nachází nedaleko Kozího hrádku u Sezimova Ústí na Táborsku. Je to trochu zapomenutý kraj s divokou přírodou.

Podle starosty Sezimova Ústí Martina Doležala ví o existenci tohoto místa jen málokdo. „Nedaleko Kozského mlýna byl kdysi rybník. Bývalá hráz i stavidlo jsou zcela nefunkční a poškozené povodněmi. Nevede sem žádná cesta ani turistický ukazatel, lidé tak za touto krásou musí vyrazit na vlastní pěst,“ říká.

Údolí si žije vlastním životem a jeho proměna by neměla být dramatická. „Bývalá hráz má být upravena tak, aby po jistou dobu vodu zadržovala, ale v případě povodní ji odváděla do potoka. Měla by zde vzniknout i větší tůň, která v období sucha naopak vodu v krajině udrží,“ popisuje Martin Doležal.

Čtěte také

Součástí nově budované hráze má být i rybí přechod, který poslouží zároveň jako přechod lidský. „Žádný most nebo lávka tady nebude, ale v tom rybím přechodu by měly být zabudovány kameny, po kterých návštěvník může přejít na druhou stranu,“ dodává Martin Doležal.

Obnova údolí Kozského potoka bude stát zhruba pět milionů korun. Město Sezimovo Ústí chce projekt financovat s pomocí státní dotace, která může pokrýt až 90 procent nákladů.

Revitalizaci pěti lesních rybníků připravuje i sousední Tábor. „Teď tam jsou zbytky hrází a hráziček, které jsou polorozpadlé. Je třeba hráze obnovit, vyhloubit příslušnou retenční schopnost rybníčků a tůní a zajistit bezpečnostní přelivy,“ uvádí mluvčí města Luboš Dvořák. Obnova přijde na více než tři miliony korun.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související