V Člunku se letos ještě nesešli zastupitelé. Poslední schůzi starosta opět zrušil

6. květen 2021 21:55

Před zamčenými dveřmi úřadu se ve středu sešla část zastupitelů obce Člunek na Jindřichohradecku s obyvateli. Starosta letos podruhé zrušil zasedání zastupitelstva, přestože že by se podle zákona o obcích mělo konat alespoň jednou za tři měsíce.

Starosta zastupitelstvo už dvakrát svolal a poté ho náhle těsně před samotným jednáním zrušil. Lidé po něm na veřejné schůzi chtějí vysvětlení, proč usiluje o zrušení vojenské střelnice v Lomech místo toho, aby s armádou vyjednal kompenzace.

Před obecním úřadem v Člunku se začali lidé scházet ve středu před osmnáctou hodinou. Dveře zůstaly zavřené, na úřední desce v tu chvíli asi dvě hodiny viselo oznámení, že se schůze ruší kvůli pracovní neschopnosti starosty Zdeňka Plachého.

„To už není ani možný, dělá si z nich normálně šoufky.“ „Nemohl předat ty informace paní místostarostce, která by to řídila? Mám svého zástupce, tak to deleguji na někoho a ne, že tady nechám lidi stát přede dveřmi,“ zaznívalo ze skupiny asi třiceti lidí, kteří chtěli od starosty vysvětlení jeho kroků ke zrušení střelnice v místní části Lomy.

Místostarostka Jarmila Hudečková před úřad nepřišla. Druhý den se k dění v obci nechtěla vyjadřovat. Povinnosti starosty prý nebyla schopná převzít. „Já jsem neuvolněná a za druhé jsem nemocná,“ reagovala na dotaz Českého rozhlasu.

Pět z devíti zastupitelů se přesto před úřad dostavilo. K lidem promluvila opoziční zastupitelka Simona Palová. „Ještě ani jednou jsme nezasedali. Vždycky vyvěsí pozvánku přibližně dva měsíce předem a pak to několik hodin před začátkem v podstatě bez jakéhokoli důvodu ruší,“ popisovala.

„Tentokrát tím důvodem byla jeho pracovní neschopnost, ale mnozí z vás svědčí o tom, že jste ho viděli na pracovišti, několikrát přes den v autě, takže to asi nebude tak vážné. Navíc chtěl konat formou videokonference, to znamená, že se tedy mohl připojit přes počítač vzdáleně,“ dodala směrem k obyvatelům.

„Proč to takhle dělá pan starosta? Vždyť nám to může vysvětlit a jít domů, ne?“ podivovaly se nad chováním starosty obyvatelky Lomů, které si na zastupitelstvu chtěly poslechnout jeho argumenty.

Zastupitelé svolávají jednání sami

Že chování starosty blokuje i další rozvoj a fungování obce, potvrdil také muž, který několik let žádá obec o prodej zhruba 200 metrů čtverečních pozemku u svého domu. „Přijedu sem, donesu katastrální mapu, kontaktuji ústně, písemně, doporučeným dopisem a nic se neděje už několik let,“ uvedl.

„Spousta žádostí končí jenom u starosty, ačkoli jsou adresované celému zastupitelstvu. To je praxe, která tady je,“ dodala opoziční zastupitelka Simona Palová.

Podnět na přezkoumání fungování obce Člunek už dostalo i ministerstvo vnitra. „Třináctého dubna jsme na místě provedli kontrolu, při ní byla zajištěna většina podkladů,“ potvrdil mluvčí Ondřej Krátoška.

Výsledky kontroly by měly být na přelomu května a června. „Ministerstvo vnitra nemůže obci ukládat konkrétní nápravná opatření nebo obec sankcionovat. Způsob nápravy zjištěných nedostatků je proto v rukou samotné obce, respektive zastupitelstva,“ doplnil Ondřej Krátoška.

Čtěte také

O fungování samosprávy v Člunku se začal zajímat i regionální senátor Jaroslav Chalupský. „Pokud nejste spokojeni, nefunguje to tak, jak má, vyměňte starostu. K tomu potřebujete většinu zastupitelů, což vidím, že u vás asi bude,“ řekl obyvatelům přímo v obci.

Protože už se proti starostovi spojila víc než třetina zastupitelů, sami svolali podle zákona zasedání zastupitelstva na příští středu. Pozvat tam chtějí zástupce armády, upravit jednací řád i směrnici pro nakládání s majetkem obce.

„Úřad nám odmítl pozvánku vyvěsit, proto je to takhle zvenku. To je pro nás důkaz, že jsme měli snahu zveřejnit to na úřední desce obce,“ ukázala Simona Palová na pozvánku přilepenou na ochranném skle úřední desky.

Jestli zastupitelé starostu na jednání, které si sami svolali, odvolají, zatím nerozhodli.

Spustit audio

Související