V Českých Budějovicích už odborníci zkontrolovali zdravotní stav řady vzrostlých stromů

13. březen 2009

V Českých Budějovicích začala každoroční kontrola zdravotního stavu stromů po zimě. Odborníci prověřují nejen kmeny a větve stromů, ale i kořenový systém. Nejzávažnější problémy popsali odborníci u starých stromů, někde už také rozhodli o kácení.

"Objevují se houbová a plísňová onemocnění. Největší problémy jsou obecně samozřejmě u starých stromů. Máme hotovou Stromovku, oblast Kněžských Dvorů a Suchomelskou cestu. Další průzkum se bude dělat tehdy, až stromy budou mít listy," potvrdila Vladimíra Hrušková ze Správy veřejných statků magistrátu města České Budějovice.

Podle Vladimíry Hruškové má město už první znalecké posudky, které slouží jako podklady pro mimořádné kácení stromů, například právě na Suchomelské cestě zmizí celá alej starých jasanů, kterou nahradí stromy nové: "Celá alej na Suchomelské cestě přijde pokácet. Jsou tam staré jasany a místo nich se vysadí nová alej. Loni jsme káceli řádově 300 stromů, letos to vypadá, že jich bude o něco více."

V Českém Krumlově se v rámci protipovodňových opatření bude muset vykácet několik desítek stromů. Zmizet mají například pod Lazebnickým mostem a také na některých místech na březích řeky Vltavy. Někteří obyvatelé Parkánu s tím nesouhlasí. Sepsali proto žádost o zachování ostrova a předali ji radě města.

Na to, zda je to vůbec slučitelné s výstavbou protipovodňových opatření, Českému rozhlasu odpověděl ředitel Povodí Vltavy Zdeněk Zídek: "Bez vykácení stromů by se stavba vůbec nedala provést. Vše bylo řádně projednáno a povoleno. Možná, že se to někomu nelíbí, ale je třeba si stanovit priority. V první řadě je ochrana obyvatel a majetku, teprve potom to ostatní. Počítá se s ozeleněním projektu, ale budou to takové typy keřů a stromů, které v korytě být mohou a nebudou omezovat průtočnost."

Spustit audio