V centru hornorakouského Lince vyroste na jaře jihočeská vesnice

26. říjen 2018 10:48

Jihočeská vesnice obsadí v květnu centrum hornorakouského Lince. Kromě tradiční architektury a kulturních tradic dostanou prostor také řemeslníci, obchodníci, české pivo a jídlo a jednotlivá města. Jižní Čechy budou hostem lineckých jarních slavností Zu Gast in Linz.

Režii jihočeského působení na lineckých jarních slavnostech má na starosti Jihočeská centrála cestovního ruchu. „Budeme jižní Čechy prezentovat několika způsoby. Nabídneme jihočeskou vesnici, moderní gastronomii, turistické informace, ale i řemesla a malé producenty tak, abychom celou paletu nabídky Jihočeského kraje ukázali Rakušanům,“ říká ředitel Jaromír Polášek.

Obyvatelé zejména Horního Rakouska volí právě jižní Čechy jako výletní destinaci už teď. „Za loňský rok jich přijelo 39 tisíc, oproti roku 2016 je to nárůst o dva tisíce, ale my se tohle číslo budeme snažit skoro zdvojnásobit,“ dodává Jaromír Polášek.

Jak potvrzuje šéf linecké marketingové centrály Linzer City Ring Werner Prödel, třídenní jihočeský festival v centru Lince uvidí odhadem na 300 tisíc lidí. „Je to milá pozvánka k návštěvě jižních Čech. A to funguje. Fungovalo to u jiných regionů, zažili jsme to s Itálií, Francií a hlavně s Maďarskem. Návštěvnost se zvýšila,“ připomíná. Na programu budou folklórní vystoupení i ohňostroj nebo šermíři.

Mediální podporu celému festivalu poskytne vídeňská centrála agentury Czechtourism. „Rakušané, hlavně starší lidé, mají úzké vztahy k České republice. Je to dané z historie, každý Vídeňan má nějakou českou babičku a spoustě lidem to něco říká. Musím ale dodat, že Čechy nejsou v top žebříčku destinací, kam člověk vyrazí na dovolenou,“ komentuje ředitelka Yvette Polasek.

Hostem v Linci budou jižní Čechy od 16. do 18. května 2019.

autor: Martin Pokorný
Spustit audio

Související