V autobusech městské hromadné dopravy v Táboře můžou cestující nově platit kartou

7. únor 2020 16:39

Za jízdu městskou hromadnou dopravou v Táboře, Sezimově Ústí a Plané nad Lužnicí můžou cestující nově platit kartou. A to přímo ve voze.

Ve všech autobusech městské hromadné dopravy, které v Táboře jezdí, najdou cestující nové označovače jízdenek. Většina jich je oranžových a v každém voze je i jeden modrý. Právě u něj můžou cestující zaplatit jízdné bezkontaktní kartou.

Ve velkých vozech najdou lidé modrý terminál, který má jiný displej a pod štěrbinou pro označování jízdenek také místo pro platbu kartou, u prostředních dveří. V malých vozech je terminál u dveří řidiče.

Na dotykovém displeji stačí postupovat podle pokynů a na tři doteky a přiložení karty si cestující jízdenku koupí.

Při kontrole stačí platební kartu přiložit ke čtečce, kterou u sebe mají revizoři. Ti pak hned uvidí, jestli cestující za jízdu skutečně zaplatil. Tímto způsobem je možné koupit i víc jízdenek, pro každou je nutné postup opakovat.

Čtěte také

Lidé v Táboře nadále mohou pořizovat jednorázové papírové jízdenky u smluvních prodejců, v automatech a u řidiče. Vybírat můžou i z elektronických možností, fungují SMS jízdenky nebo aplikace Sejf.

Bezhotovostně je možné za jízdu vozem MHD platit i v dalších jihočeských městech, ale každé využívá trochu jinou technologii.

V Českých Budějovicích mohou cestující jízdenku zaplatit také kartou, ale jenom v automatech na vybraných zastávkách. Zároveň v krajském městě funguje aplikace Sejf a SMS jízdenky.

V Českém Krumlově se jízdenky do městské dopravy prodávají u řidiče. Je za ně možné platit bezhotovostně, ale pouze prostřednictvím přednabité čipové karty dopravce. Stejné to je i v Jindřichově Hradci a Písku.

Spustit audio

Související