V Alšově jihočeské galerii můžete vidět, jak se Mickey Mouse líhne ze zlatého vejce

29. červen 2019 12:00

Jeho díla se draží za stovky tisíc korun. Znalci současného umění chtějí mít jeho obraz ve své sbírce.

A právě rozměrné obrazy Pasty Onera ze soukromých sbírek z posledních dvou let, které nejsou běžně vůbec k vidění, teď vystavuje Alšova jihočeská galerie v Hluboké nad Vltavou.

Pasta Oner (narozen 1979), vlastním jménem Zdeněk Řanda, je český umělec. Coby tvůrčí osobnost se Pasta Oner v posledních letech profiluje v mezích klasických nezávislých i veřejných galerijních provozů, ve kterých snoubí a zároveň i překračuje klasické žánrové kategorie pop-artu a cartoon estetiky. (zdroj: Wikipedie)

Konírna bývalé zámecké jízdárny se proměnila v téměř chrámový prostor, kterými diváky provází díla výrazné osobnosti současného českého pop-artu: Kristus, který při poslední večeři rozdává svým věrným prášky. Mickey Mouse, jež se právě líhne ze zlatého vejce.

Alšova jihočeská galerie mění Wortnerův dům i bývalou restauraci Sparta

Jedna z mnoha výstav Alšovy jihočeské galerie

Bezbariérový přístup, výtah pro návštěvníky a také nový multifunkční sál. Tak se zhruba za rok promění hlavní výstavní prostor Alšovy jihočeské galerie v Českých Budějovicích, takzvaný Wortnerův dům.

Obrazy a instalace výtvarníka Pasty Onera někdy šokují, ale přitahují zájem sběratelů umění. „Je to parafráze na postmoderní a pop-kulturní svět, který nás obklopuje. Jednotícím motivem celé výstavy jsou fragmenty nebo výjevy z křesťanské mytologie. Výstava je taková křížová cesta,“ interpretuje svou práci Pasta Oner.

Spustit audio

Související