Alšova jihočeská galerie mění Wortnerův dům i bývalou restauraci Sparta

2. únor 2019 14:12

Bezbariérový přístup, výtah pro návštěvníky a také nový multifunkční sál. Tak se zhruba za rok promění hlavní výstavní prostor Alšovy jihočeské galerie v Českých Budějovicích, takzvaný Wortnerův dům.

Zároveň s touto rekonstrukcí se Alšova jihočeská galerie pustila do přestavby bývalé českobudějovické restaurace Sparta na Pražském předměstí. Budou zde depozitáře až pro 15 tisíc předmětů.

Obě stavby přijdou zhruba na 50 miliónů korun. Galerii pomohly evropské fondy a také její zřizovatel, Jihočeský kraj.

Rekonstrukce Wortnerova domu je téměř v polovině. „Část domu je památkově chráněná, ale zadní část byla v 70. letech dostavěná a teď nám umožnila i určitou změnu dispozice. Původní přednáškový sál bude prodloužen a zvětšen,“ popisuje ředitel Aleš Seifert.

Návštěvníci se mohou těšit i na výrazné změny. „Památkáři k nám byli velmi vstřícní a povolili výtah, což umožní Wortnerův dům objevit i handicapovaným. Lidé budou mít také poprvé přístup na velkou terasu, ze které se jim otevře nezvyklý pohled na Černou věž,“ dodává Aleš Seifert.

Wortnerův dům vznikl ze dvou židovských domků. Prý se tu také zadlužil Žižka

Wortnerův dům v Českých Budějovicích vznikl spojením dvou židovských domků

Cimbuří, věžičky, postranní okénka. Wortnerův dům v ulici U Černé věže v Českých Budějovicích působí jako pevnost, možná jako by do ulice ani nepatřil. Stojí zde však stovky let. V současné době ho lidé mohou kdykoli navštívit, jsou zde výstavní prostory Alšovy jihočeské galerie.

Stavbu řídí Petr Nedvěd. „Byla tu úskalí zcela běžná při rekonstrukcích tohoto typu, to jsou různé skladby podlah oproti projektové dokumentaci, absence základů v místech, kde by měly být a podobně,“ říká. Wortnerův dům by se měl veřejnosti otevřít začátkem roku 2020.

Stavební ruch panuje i v Puklicově ulici v budově bývalé restaurace Sparta. „Bude sloužit jako velký depozitář, zároveň restaurátorsko-konzervátorské pracoviště pro papír a taktéž velmi specificky nám tam vznikne ateliér pro edukační činnost,“ vysvětluje Aleš Seifert.

Alšova jihočeská galerie v létě ještě navíc začne s přestavbou bývalého domu služeb v Bechyni. Přestěhuje tam Mezinárodní muzeum keramiky z prostor bechyňského zámku. I na tuto stavbu za 32 miliónů korun získala dotaci z evropských peněz.

Spustit audio

Související