V rozhlase je Hudby plno. Netradičně díky fotografiím Petera GanzGlücka

10. červen 2019

Hudby plno je v galerii Českého rozhlasu České Budějovice díky snímkům Petera GanzGlücka, což je fotografický pseudonym hudebního skladatele, zpěváka a rozhlasového režiséra Petra Hanzlíka.

Zajímavostí výstavy je, že všechny vystavené fotografie byly pořízené během koncertů natáčených českobudějovickým rozhlasem. Námětem fotografií tak jsou situační portréty hudebních přátel a kolegů z oblasti jazzu i vážné hudby (mj. Jiří Suchého na pozvánce, saxofonisty Ondřeje Štveráčka, souborů Clarinet Factory a Vertigo nebo vítězů mezinárodní rozhlasové soutěže Concertino Praga).

Autor je čistým fotografickým autodidaktem. Profesionálnímu hudebníkovi učarovala fotografie před cca třemi lety, když objevil svět portrétu a tzv. street foto. Od té doby vytrvale zkoumá a vyptává se svých fotograficky pokročilejších kolegů jak se „to“ vlastně dělá a s vděčností kvituje, když dostává kolegiální odpovědi, díky nimž se v tomto, dle vlastních slov, jediném koníčku, může stále učit.

HUDBY PLNO! Výstava v Českém rozhlase České Budějovice

Rozhlasové fotografie jsou již čtvrtou autorovou výstavou (druhou samostatnou), a nedávno vyšla také dvě hudební alba s fotografiemi Petera Ganzglücka: CD Semafor: Koncert! (2018) a Ondřej Štveráček Plays Mostly Standards (2019).

Petr Hanzlík alias Peter GanzGlück žije v Třeboni a v Praze.  Je zpěvákem a leaderem známého vokálního kvarteta The Swings a také ředitelem renomovaného hudebního festivalu a hudebních kurzů Setkání s hudbou v Soběslavi.

Peter GanzGlück je fotografický pseudonym Petra Hanzlíka

Nejraději fotí portréty a „little stories“, malé lidské příběhy - v hudbě, na ulici, v kavárnách. Fotografování je pro něho, jak říká, úplné blaho! (čili ganz glück J). Používá aparáty Olympus a Nikon, občas také iPhone.

Výstava se koná za podpory Českého rozhlasu České Budějovice, agentury Blue Season Art Agency a Teplárny České Budějovice. Zvláštní poděkování autora za trpělivost a nezištné know-how při realizaci této výstavy pak patří Martinu Mickovi.

autor: Miroslav Tichák
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.