Úroda zelí je podprůměrná. Na výnosech se podepsali škůdci, počasí i zvýšení nákladů

30. září 2022 08:31

Sklizeň zelí na jihu Čech začala o čtrnáct dnů později. Počasí letos pěstitelům této zeleniny moc nepřálo. Úroda je podprůměrná, o polovinu menší než loni. Výnosy částečně ovlivnil i nárůst nákladů.

„Jak vidíte, teď jedeme zelím a za sebou máme koleje. Vždycky když trochu zaprší, máme to rozbředlé, nestačí to vysychat,“ ukazuje na poli nedaleko Roudného na Českobudějovicku pracovník zemědělského podniku Malše Roudné Miroslav Bostl.

Pole je navíc letos víc zarostlé plevelem. Souvisí to s nárůstem nákladů. „Hledali jsme, kde bychom mohli ušetřit. Možností moc nebylo, tak jsme ušetřili na ručním pletí. V rámci úspor jsme šetřili i postřiky na škůdce, takže nás hodně zasáhla květilka, která požrala semínka, ale také molice,“ vysvětluje vedoucí krouhárny Iveta Hlaváčová.

Letošní výnosy ale nejvíc ovlivnilo počasí. „Zelí nemělo ideální podmínky v době růstu hlávek. Doufáme, že ještě některé odrůdy mají šanci to dohnat, na rozdíl od ranějších odrůd, které měly hlávky menší,“ říká Iveta Hlaváčová.

I když jsou hlávky zelí menší, na jejich kvalitu to podle ní nemá vliv. „Hlávky jsou výborné, jsou zdravé,“ popisuje. Sklizeň zelí potrvá zhruba do konce října.

Spustit audio

Související