Umýt, vyfénovat, natupírovat ocas. Krávy a býci se před přehlídkou musí zkrášlit

9. září 2023 08:18

Dokonalé míry a způsobné chování ukáží na přehlídce v Českých Budějovicích krávy a býci plemene aberdeen angus. Manekýnky a manekýni masného skotu vážící stovky kilogramů se musí umýt, vyfénovat a natupírovat. Show je součástí mezinárodního setkání chovatelů z 28 zemí světa.

Člen plemenné knihy aberdeen angus Martin Nejdl na přehlídku připravuje mimo jiné pětiměsíční jalovici. Tu v podstatě vezme do kosmetického salonu. „Tele zavedeme do fitovací klece, nejprve ho musíme umýt od hrubých nečistot, potom vyfoukat,“ líčí.

Následuje stříhání. „Ostříháme hlavu. Uši necháváme, protože ochlupené uši jsou plemenný znak. Následně pokračujeme horní linií, to znamená, že zastříháváme chlupy do roviny. Pokračujeme ocasem, který tupírujeme – rozčešeme a nastříkáme speciální chemií, aby na konci vznikla taková koule, která vyplní mezeru mezi zadními končetinami,“ popisuje.

Skot je možné upravit několika způsoby. „Můžu na zvíře použít speciální mýdlo, které vypadá jako velký puding. Ukrajuji z něj a aplikuji na srst, která se díky tomu zvedne. Na konci show se zvíře jenom spláchne a jde zpátky do boxů. Nebo mohu zvolit úpravu, kdy srst uhladíme a vyleštíme,“ říká Martin Nejdl.

Před show je podle něj nutné nepodcenit trénink na farmě. „Je potřeba, aby zvíře bylo zvyklé na fén, stejně tak na mašinku. Je to o dlouhodobé práci a kontaktu člověka se zvířetem,“ potvrzuje.

Všichni krasavci a krasavice plemene aberdeen angus se předvedou návštěvníkům českobudějovického výstaviště na show v sobotu v 10 a 13 hodin.

Spustit audio

Související