Stříhání musí být pro ovci pohodlné, i když má všechny nohy vzhůru

1. září 2022

Desítky ovcí přišly na mezinárodní výstavě Země živitelka v Českých Budějovicích zase o svou srst. Uskutečnil se tam šampionát v rychlostní střiži těchto zvířat s bohatou srstí. Soutěžící měli ovci ostříhanou zhruba za dvě až tři minuty a vypadalo to jako hračka. Zdání ale klame.

Všichni soutěžící mají přesně daný postup, který je osvědčený a rychlý. „Začínám na zadní noze a dál se pokračuje na krk. Hlavní je fixace nohama a držet mašinku, aby se vlna nepřestříhávala,“ popisuje hlavní zásady střiže jedna ze soutěžících Jana Šínová.

Přitom drží ovci pevně nohama. Zatímco Jana stojí nohama pevně na zemi, ovce má všechny čtyři ve vzduchu. Je to pro ni pohodlné, proto se stříhání nebrání. „Nejobtížnější partie jsou slabiny, kolem nohou, tam je to nebezpečné. Nůžky jsou hodně ostré a dá se tam snadno střihnout,“ dodává soutěžící. Podle ní se lépe upravují světlé ovce. Na těch černých jsou hůř vidět střihy.

Jana Šínová je vystudovaná zootechnička a v ovčí střiži se zdokonaluje už sedm let. Mistra dělá cvik, proto jednu celou sezónu stříhala ovce v Itálii. Příští rok je mistrovství ve Skotsku, kterého se chce zúčastnit. Jejím dalším cílem je zvýšit počet ostříhaných ovcí za den.

Poslechněte si celou reportáž v magazínu Máme rádi zvířata a dozvíte se také, jaký je rozdíl mezi ručním a strojním stříhání a jak se ostříhaná vlna využívá. Součástí pořadu jsou i informace o zánětu mazové žlázy u osmágů degu a zamyšlení nad přirovnáním „ryje jako krtek“.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.