Ukrajinská klavíristka nejdřív v Česku pracovala v továrně u pásu, teď už zase hraje a učí děti

24. únor 2024 07:55

Před dvěma lety přepadla její vlast ruská armáda. A podobně jako statisíce jiných obyvatel Ukrajiny, učitelka hudby Yana Vashchuk uprchla kvůli válce ze země. Nový domov a nakonec i práci našla v Sezimově Ústí na Táborsku.

Do přípravky základní umělecké školy v Sezimově Ústí chodí sedmiletý Matyáš. Základy hry na klavír ho učí Yana Vashchuk. „Hrajeme hodně různých skladeb, rozcvičujeme prsty, máme před sebou řadu úkolů. Pracujeme na tvoření tónu, teď jsme se začali učit noty v basovém klíči, nejen v houslovém,“ popisuje učitelka.

Třicetiletá Yana Vashchuk je absolventkou Hudební akademie Petra Iljiče Čajkovského v Kyjevě, kde se věnovala výuce mladých talentů. Vše se změnilo ve čtvrtek 24. února 2022, kdy na Kyjev začaly dopadat první ruské bomby. „Začala válka. Ráno nás probudil výbuch, pak přišla tchýně a řekla, že nám sbalit věci,“ vzpomíná.

Před válkou uprchla do Čech. Školu a klavír vyměnila za manuální práci v továrně u pásu. Pak se ale setkala s ředitelem základní umělecké školy v Sezimově Ústí Richardem Mlázovským. „Jednoho dne zazvonil dole zvonek. Přišel pán, byl to asi mistr z továrny, a povídá, že má na směně mladou ženu, že je mu jí hrozně líto, protože se dozvěděl, že je to vystudovaná klavíristka. A že hledá místo, kde by mohla cvičit, jestli bychom pro ni mohli něco udělat,“ líčí ředitel.

Čtěte také

Yana Vashchuk si do školy chodila ve volném čase zahrát, po pár měsících dostala nabídku hudbu znovu vyučovat. „Hudba je celý můj život, je to svět pocitů, svět představ. Jsem šťastná, že to je moje profese a ráda učím děti,“ komentuje.

V současnosti má v Sezimově Ústí a blízké Soběslavi 24 žáků. „Jsem moc rád, že ji tu máme. Je to skvělý člověk, ale také vynikající klavíristka, takže ji opravdu využíváme k doprovodům jako umělce, korepetitora. Je pro nás důležitá a velice dobře zapadla,“ chválí Richard Mlázovský.

Hudba a práce ve škole jsou pro Yanu důležité nejen kvůli penězům. Kromě výdělku jí dávají možnost myslet i na jiné věci, než je válka v její zemi.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související