Farmaceutka a výtvarnice z Ukrajiny chtějí i v Česku pracovat ve svém oboru. Proto chodí na jazykové kurzy

8. srpen 2023 15:12

Téměř rok a půl po začátku ruské invaze stát i neziskové organizace dál vzdělávají Ukrajince v češtině. Právě obtížnost jazyka jim často zhoršuje postavení na pracovním trhu. Podle výzkumné agentury PAQ Research většina uprchlíků na Ukrajině působila ve specializovaných, technických nebo řídících profesích, v Česku ale dvě třetiny pracují pod svou kvalifikací.

„Neuměla jsem česky vůbec, ale teď se v pohodě domluvím,“ říká Mariana, která na Ukrajině vystudovala farmacii. „Mám uznaný diplom, ale zatím nemám práci v oboru, trápí mě jazyk,“ vysvětluje.

Podle Dany Sommerové z neziskové organizace F Point je jazyková bariéra hlavní brzdou lepšího pracovního uplatnění. „Uprchlíci v Česku pracují na pozicích, které by na Ukrajině nepřijali. Spousta z nich ale už v jazyce udělala velký pokrok,“ komentuje.

Čtěte také

V jihlavském ukrajinském domě učí Jaroslava Lišková nesourodou skupinu, od pokročilých po úplné začátečníky. „My máme přízvuk na první slabice a délka je různá, takže to jim dělá potíže,“ popisuje.

Výtvarnice Lena přišla z okupovaného Donbasu, do její češtiny se promítá i znalost polštiny. V Čechách by chtěla vyučovat ozdobnou kaligrafii. „Mám takovou ideu, že když se lidé učí krásně psát, poznají všechno, i historii,“ říká.

Nejčastější jsou rekvalifikační jazykové kurzy pro nezaměstnané a výuka u zaměstnavatelů. Podle ministerstva práce existují i kurzy dostupné lidem, kteří se do těchto kategorií nevejdou.

V polovině roku v Česku podle Úřadu práce pracovalo přes 100 tisíc Ukrajinců a Ukrajinek v režimu dočasné ochrany. Uplatnění našli hlavně jako montážní dělníci nebo pomocníci ve stavebnictví, výrobě a dopravě.

autor: Daniel Zach
Spustit audio

Související