Udělejte si chvilku s příjemnými melodiemi, které mají leccos společného s anděly (strážnými)

3. říjen 2023

Každý by měl mít svého anděla strážného, který mu přijde v těžkých chvílích na pomoc a ochrání ho od všeho zlého. V souvislosti s napsaným a také s faktem, že na 2. října připadá památka svatých andělů strážných, přinášíme kolekci melodií, které mají něco společného s anděly.

Vstupní skladbou se zároveň trošku dotkneme zlaté éry swingu. And the Angels Sing, A andělé zpívají, tak se jmenuje hudební film z roku 1944 s Betty Hutton v jedné z hlavní rolí. Názvem se jeho tvůrci snažili vytěžit cosi z popularity jedné písničky, v tomto případě stejnojmenného hitu orchestru Bennyho Goodmana z roku 1939.

Je zvláštní, že song And the Angels Sing ve filmu nakonec nezazněl. Autorem jeho hudební složky je Ziggy Elman, vlastním Harry Aaron Finkelman, známý swingový trumpetista, který píseň jako první se svým orchestr natočil. Slova připsal Johnny Mercer.

Z této skladby se stal standard a opustila hranice svého žánru. Mezi jinými ji natočil na své album z roku 1965 legendární trumpetista Herb Alpert se svou kapelou Tijuana Brass. A tuto verzi si na začátek andělských Vlídných tónů můžete vychutnat.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související