Zeus přežil díky včelám, Pythagoras napsal svou větu, když jedl jenom med, praví legendy

Nejstarší mýty o včelách pocházejí ze starověkého Řecka a Říma. Jedna z nich vypráví o Diovi. Jeho matka Rhea ho schovala před otcem Krónem. Tomu totiž věštkyně předpověděly, že ho připraví o trůn jeden z jeho synů. Proto každého syna zabil.

„V případě Dia ale Rhea zabalila do plínek kámen a podstrčila ho Krónovi. Syna ukryla v jeskyni a tam ho krmily včely. Díky tomu Zeus přežil a v dospělosti svrhnul Króna ve válce Titánů,“ vypráví pověst šéfredaktorka časopisu Moderní včelař Marie Šotolová. 

Patronem včelařů a voskařů je milánský biskup Ambrož. O něm se ví, že byl znamenitým řečníkem. Podle legendy za to mohly včely. Píše se, že když byl malý, krmily ho včely. Proto hovořil krásně a sladce. Říkalo se to také o svaté Ritě a dalších světcích. O Pythagorovi se zase tvrdilo, že když psal známou Pythagorovu větu, jedl jenom med.

Další zajímavosti, třeba jak včely přišly k žihadlu, co máte čekat, když vám do domu vlétne včela, nebo kdo z našich a světových spisovatelů psal o včelách, si poslechněte v magazínu Máme rádi zvířata.

Spustit audio

Související