Ubytovna v Purkraticích u Písku se zavírá, obyvatelům město pomůže najít kvalitnější bydlení

29. leden 2020 08:21

Město Písek chce ukončit provoz ubytovny pro sociálně slabé v osadě Purkratice. Žije tam pět rodin a několik dalších lidí. Podle radních bydlí v nedůstojných podmínkách. Jinou ubytovnu ale město otevírat nebude.

„Prostory nevyhovující, je tady vlhko, plíseň, chybí přívod teplé vody, není tady žádná kuchyňská linka, topí se v kamnech na pevná paliva,“ ukazuje jeden ze třinácti bytů ředitelka charitativní organizace Naděje Písek Petra Martíšková.

Areál statku v Purkraticích u Písku, kde je ubytovna pro sociálně slabé a hospodářská stavení

„Na ubytovně jsou tři společné koupelny pro čtyřicet lidí včetně dětí, takhle se opravdu nedá žít. Máme tady několik rodin s dětmi, většinou předškolního věku a kojenců, takže i vzhledem k nárokům na hygienu a péči o děti je to dalším argumentem, proč ty lidi vystěhovat do lepších podmínek,“ dodává.

Vytvářet podobně oddělené lokality pro sociálně slabé obyvatele bylo trendem v 90. letech. Město Písek už nic podobného neplánuje. „V současné době je trend zcela jiný, je snaha osoby, které jsou nějakým způsobem zatížené, integrovat do společnosti Chceme lidi, kteří tu momentálně jsou, aktivovat a motivovat k tomu, aby se začlenili a žili jako ostatní občané Písku,“ říká místostarosta Petr Hladík.

Čtěte také

Město jim pomůže sehnat náhradní bydlení. „Ve spolupráci s charitativními organizacemi bude odbor sociálních věcí individuálně pro každou z rodin hledat možnosti bydlení,“ potvrzuje Petr Hladík.

V areálu statku je nejen ubytovna, ale i hospodářská stavení. Město zatím žádný plán s těmito objekty nemá. „Je to otázka, jestli přijde nějaký investor, nebo město samo bude chtít tady něco smysluplného vytvořit, v tuhle chvíli nevím,“ uvádí místostarosta.

Všichni obyvatelé ubytovny v Purkraticích u Písku by se měli přestěhovat do konce letošního roku.

Spustit audio

Související