Lidé z Purkratic u Písku si stěžují na chování lidí z ubytoven

18. květen 2017

O svou bezpečnost i majetek se bojí obyvatelé Purkratic u Písku, vadí jim také nepořádek v osadě. Podle nich mají vše na svědomí sociálně slabí, kteří využívají služeb střediska Naděje, a dělníci z ubytovny firmy Bak. Stížnosti bude řešit písecká radnice, pod kterou osada spadá.

„Na první pohled tu nějaký nepořádek není, ale neznamená to, že ta stížnost občanů Purkratic nebyla oprávněná,“ říká vedoucí pobočky střediska Naděje Petra Martíšková.

To potvrzuje i Lenka Nádějová, která sepsala za obyvatele stížnost adresovanou písecké radnici. „Jeden den uklidíte a druhý den jdou Romky a hází vám za plot hygienické potřeby, plenky. A když se ohradíte, tak vám ještě nadávají a vyhrožují,“ popisuje.

Pro místostarostu Jiřího Hořánka byly tyto informace překvapivé. Městská policie podle něj neřešila v osadě dosud žádné problémy. „Nemáme takové poznatky. V hlášení policie, městské ani státní, se neobjevuje zvýšená míra přestupků,“ reaguje.

Podle písecké policejní mluvčí Kamily Čuřínové Ingrišové řešili policisté v této lokalitě od 1. ledna loňského roku celkem dvanáct událostí. „Jde z valné většiny o drobnou majetkovou činnost, například poškození dveří, odcizení ovoce a podobně. Objektivní čísla hovoří o tom, že tato lokalita není zvlášť odlišná od jiných lokalit Písku,“ uvádí.

Vedoucí pobočky střediska Naděje Petra Martíšková o zmíněných problémech ví. V bývalých kasárnách, kde středisko sídlí, bydlí téměř čtyřicet sociálně slabých lidí. Naděje se snaží konfliktům s nimi předcházet. „Máme hlídače ve směnných provozech a ještě si platíme hlídací agenturu, takže si myslím, že z hlediska bezpečnosti děláme maximum,“ dodává.

Na ubytovně společnosti Bak, která je na druhém konci osady, bydlí šedesát zahraničních dělníků. Správce Vítězslav Dobiáš rozhořčení místních lidí chápe. Obyvatel ubytovny se ale zastává. „Lidé v obci berou to hodnocení šmahem. Ač vím, co tady v ubytovně máme za lidi, jsou to z 99 procent zaměstnaní lidé,“ připomíná.

Město má zatím několik návrhů, jak situaci v Purkraticích zlepšit. „Určitě se tam zvýší dohled strážníků městské policie, častěji to tam budou kontrolovat úředníci z radnice z odboru životního prostředí. Máme možnost navrhnout zastupitelstvu města, aby se zřídil i osadní výbor a přímo obyvatelé by měli možnost hlásit nám nějaké závady,“ vyjmenovává místostarosta Jiří Hořánek.

Písečtí radní se v polovině května sejdou se všemi zainteresovanými stranami. Měli by se společně domluvit na dalším postupu, který situaci v osadě snad zlepší.

Spustit audio